Portal (počítačová hra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Portal
Základné informácie
Autor/VývojárValve Software
VydavateľValve Software
EngineSource
Dátum vydaniaXbox 360:
9. október 2007 (USA)
18. október 2007 (EUR)

Microsoft Windows (Retail):
9. október 2007 (USA)
18. október 2007
18. október 2007(AUS)
Microsoft Windows (Download):
9. október 2007

PlayStation 3:
11. december 2007 (USA)
14. december 2007 (EUR)
ŽánerFPS Puzzle
MódSingleplayer
PrístupnosťESRB: T
PlatformaPC (Linux[1], Windows), Xbox 360, PlayStation 3
MédiumBlu-ray Disk, download, DVD
Minimálne požiadavky1.7 GHz procesor, 512 MB RAM, grafická karta kompatibilná s DirectX 8, Windows 2000/XP/Vista
Odporúčaná konfiguráciaProcesor Pentium 4 (3.0 GHz), 1 GB RAM, grafická karta kompatibilná s DirectX 9, Windows 2000/XP/Vista

Pozri aj Videoherný portál

Portal je logicko-akčná počítačová hra žánru FPS vyvinutá a vydaná spoločnosťou Valve Software. Hráčova postava sa zhostí úlohy pokusnej osoby, ktorá pracuje vo firme Aperture Science Enrichment Center. Postava je vybavená zariadením Aperture Science Handheld Portal Device, s ktorým je možné vykonávať presun v priestore medzi portálmi.

Princíp hry[upraviť | upraviť zdroj]

Vytvoríte vstup a druhý vstup portálu a môžete cez oba tieto vstupy ľubovoľne prechádzať. V hre bude veľká rozmanitosť úloh ktoré budete musieť pomocou tohto prístroja zvládnuť. Jednou z nich bude prejsť okolo automatickej palebnej vežičky. To zvládnete tým že nad ňou spravíte portál a pod krabicou spravíte portál. Krabica sa prepadne portálom a vyjde na druhej strane kde zhodí vežičku a vy môžete slobodne prejsť.

Technológie[upraviť | upraviť zdroj]


Hra je založená na Source engine a je súčasťou balenia hier Orange Box, obsahujúci okrem Portal-u aj Half-Life 2; Episode 1,2 a Team Fortress 2.

Schématický náčrt fyziky v hre.

Príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

Dej sa začína prebudením protagonistky, Chell, v relaxačnej komore komplexu spoločnosti Aperture Science (označovaný ako Aperture Science Enrichment Center, teda doslova Obohacujúce centrum Aperture Science, voľne preložené ako Výskumné centrum Aperture Science), kde ju prostredníctvom intercomu privíta GLaDOS, robotický superpočítač, ktorý hráča oboznámi s tzv. portálovou zbraňou – prenosným zariadením, pomocou ktorého možno prepájať priestor dvomi portálmi (modrým a oranžovým). Pomocou tohto vybavenia má hráč absolvovať sériu testov prebiehajúcich v kvázi sterilných testovacích komorách, ktorými ho sprevádza hlas GLaDOS. Na konci poslednej testovacej komory pošle GLaDOS protagonistku do spaľovne, avšak pomocou potrálovej zbrane sa jej podarí uniknúť smrti a následne preniknúť zákutiami komplexu, servisnými priestormi a kanceláriami až do miestnosti, kde sa nachádza samotný superpočítač, ktorý v tomto bode hry hráča zasypáva mnohými sarkastickými a urážlivými komentármi (napr. poznámky, že Chell bola adoptovaná, že nemá žiadnych priateľov, že je bezcitná atď.). Pomocou portálovej zbrane následne hráč odstráni a v núdzovom spaľovači zlikviduje štyri dôležité súčiastky superpočítača, čím spôsobí krízový stav, pri ktorom GLaDOS exploduje. Chell sa po explózii zobúdza na parkovisku v exteriéri spoločnosti, s výhľadom na vstupnú bránu, avšak neznámy robot ju začne ťahať naspäť do komplexu. Hra sa končí pohľadom na narodeninovú tortu uloženú v suteréne komplexu, keďže GLaDOS sľúbila Chell tortu za úspešné absolvovanie testu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTM2Mzk

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Video ktoré je si možné pozrieť tu [1]