Portál:Biológia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
S portálom je prepojených 3 729 článkov.
Biologický a ekologický portál

Biológia (grec. bios, βιος - život; logos, λογος - slovo) je náuka o živote. Toto všeobecné vyjadrenie zahŕňa viaceré skutočnosti:

V užšom zmysle je biológia veda o živých organizmoch, takých, ako ich poznáme na planéte Zem. Ale určenie presnej hranice medzi živou a neživou prírodou je niekedy problematické (v prípade vírusov, viroidov a priónov). Preto presné vymedzenie predmetu biológie nie je jednoznačné.

V širšom zmysle slova je biológia skupinou disciplín, klasických aj moderných, ktoré sa zaoberajú štruktúrou, funkciou a úrovňou organizácie (molekulárna, bunková, orgánová, ...) živých organizmov. Venuje sa aj vývojovým zmenám druhov - evolúcia. Na úrovni vzájomných vzťahov organizmov a ich vzťahov so životným prostredím študujú živú prírodu etológia a ekológia.

Zaoberá sa tiež praktickým využitím živej prírody človekom (aplikácia poznatkov v poľnohospodárstve, medicíne, farmakológii a pod.).

Biologický a ekologický index (25. marec - 7285 článkov)
? ! 2 3 4 5 8 A Á B C Č D Ď E É F G H CH I J K L Ľ M N O Ó P Q R S Š T Ť U Ú V W X Y Z Ž
Odporúčaný článok
Savana
Savana

Ekosystém (z angl. ecosystem z ecology + system) je ucelená časť prírody (biosféry), ktorá nie je uzavretá a komunikuje s ostatnými časťami prírody. Je to základná jednotka funkčného celku živej prírody Zeme. Príkladom ekosystému je napr. listnatý les, alebo vlhké nekosené lúky. V ekosystéme dochádza k prenosu a obehu hmoty, energie a informácií.

Nie je špecifikované, akú približnú veľkosť má mať ekosystém, a tak sa za ekosystém môže považovať hoci aj celá biosféra alebo naopak, napr. aj tráviaca sústava psa (vyskytujú sa tu rôzne baktérie, nálevníky, atď...), mláka, ktorá sa čas od času vytvorí po daždi, alebo aj celý oceán. Stanoviť hranice ekosystému je veľmi ťažké. Vo všeobecnosti sa stanovujú tam, kde sa vyskytuje veľa nespojitostí, ako napr. v typoch pôdy, povodiach alebo hĺbke vodných nádrží, či v distribúcií organizmov. Často sú ekosystému hodnotené tak, ako často sa vyskytujú základné štruktúre prvky.

Termín ekosystém sa prvýkrát objavil v roku 1935 v publikácií Brity ecologist. Autor bol Arthur Tansley. Termín však vytvorili už v roku 1930. Použil ho kolega Tansleyho, Roy Clapham, keď sa snažil nájsť vhodné slovo naznačujúce fyzické a biologické prostredie ako jedinú jednotku.

Ekosystémy, ktoré sa vyznačujú spoločnými znakmi, sa volajú bióm.


Systém živých organizmov

Systém živých organizmov dodnes nie je ucelený a nijaký dnes existujúci systém nie je všeobecne uznávaný. Tu sa nachádzajú štyri príklady možného triedenia najvyšších taxónov, tj. ríší, prípadne nadríší (domén, impérií) a vzťahov medzi nimi.

Systém 1

Systém 2

Systém 3

Systém 4

Vedeli ste, že...?
Pomalka Milnesium tardigradum
Pomalka Milnesium tardigradum
  • ...pobrežné rastliny a živočíchy začali kolonizovať plávajúce ostrovy z plastov?
  • ...jeden strom dokáže aktívne znížiť teplotu vzduchu vo svojom okolí vďaka výparu vody až o dva stupne Celzia?
  • ...pri každom nádychu vdýchne človek v priemere desať spór húb?
  • ...v jedinom kubickom milimetri oceánskej vody sa nachádza aj viac než milión buniek?
  • ...pri experimente 68 % pomaliek (Tardigrada) prežilo desaťdňový pobyt v otvorenom kozme?
  • ...riasy dokážu nadobudnúť výšku stromov?

Obrázok týždňa
Najnovšie články

Ježibaba belasá · Ježibaba (rod) · Pichliač Waldsteinov · Emily LeProust · Pichliač úzkolistý · Pichliač rôznolistý · Pichliač sivý · Pichliač roľný · Pichliač potočný · Pichliač panónsky · Pichliač močiarny · Pichliač lepkavý · Karol Kalchbrenner · Pichliač bezbyľový pravý · Pichliač bezbyľový · Bodliak sivastý · Karol Kolbenheyer · Bodliak ovisnutý pravý · Bodliak ovisnutý · Bodliak lopúchovitý pravý · Bodliak laločnatolistý · Bodliak kučeravý pravý · Kyselina 2-aminomukónová · Bodliak kopcový pravý · Charles Louis L’Héritier de Brutelle · Bodliak kopcový · Bodliak háčikatý pravý · Opioidné analgetiká · Pečeňové testy · Bodliak háčikatý · Lopúch plstnatý · Lopúch menší · Lopúch väčší · Alexandre Louis Simon Lejeune · Lopúch hájny · Lopúch · John Gould · Bocianik piesočný Neilreichov · Bocianik piesočný · Bocianik slezolistý

Správcovia
Pomôž v biológii

Chceš pomôcť biologickému portálu? Môžeš napríklad:

  • Aktualizovať kategorizáciu. Počet biologických kategórií sa rýchlo rozrastá, neustále pribúdajú hlavne novozaložené taxonomické kategórie. Aby sme mali prehľad o počte nových článkov do nich zaradených, je nevyhnutné doplniť tieto kategórie do tohto zoznamu.
  • Vytvárať obrázky týždňa. Na Wikimedia commons je plno nádherných obrázkov, nám sa tu však opakuje len zopár. Vyber obrázok, napíš k nemu stručný a výstižný popis a rozšír našu zbierku!
  • Pridávať zaujímavosti. V prírode je plno fascinujúcich až neuveriteľných javov. Pridaj zaujímavosť a upozorni na článok s nezvyčajnými informáciami!


Alebo chceš pomôcť biologickému obsahu Wikipédie? Boli by sme veľmi radi, keby si nám pomohol napríklad:

Ak vytvoríš stránku o nejakom taxóne, nezabudni vytvoriť aj presmerovanie z jeho vedeckého názvu!

Skús pozrieť aj biologické, zoologické, botanické, mykologické, ekologické a biochemické výhonky.
Ostatné portály