Portál:Pes/Vedeli ste, že (2006)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

2006 - 2007 - 2008 - 2009

2006[upraviť zdroj]

22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | - | 41 | 42 | 43 | 44 | 45

22/2006[upraviť zdroj]

Írsky vlkodav

...najväčším psom na svete je írsky vlkodav? Samci tohto plemena dosahujú kohútikovú výšku až 79 cm.

...canisterapia je "liečba psom"?

...daň za psa upravuje zákon číslo 582/2004 Zb. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady?

...že od 19. júla 2002 je zákonom č. 488/2002 Zb. o veterinárnej starostlivosti zakázaná kupirácia častí tela psa?

23/2006[upraviť zdroj]

Maltézsky psík (ilustračný obrázok)

...maltézsky psík nepochádza z Malty? Názov plemena je odvodený od semitského slova „malat“, ktoré znamená útočisko alebo prístav.

...Medzinárodná kynologická federácia bola založená v roku 1911 a zastrešuje kynológov v 80 krajinách?

...počas druhej svetovej vojny bolo udelených 18 Dickinových medailí psom ako uznanie za statočnosť vo vojnovom konflikte?

24/2006[upraviť zdroj]

Slovenský čuvač (ilustračné foto)

...slovenský čuvač je naše najmladšie národné plemeno? V FCI bolo uznané iba nedávno, v roku 1965.

...napriek svojmu menu tibetský teriér, nepatrí toto plemeno medzi teriéry ale ovčiaky?

...juniorhanling je súťaž na výstavách, kde si svoje schopnosti merajú deti a mládež?

25/2006[upraviť zdroj]

...prvý pes vo vesmíre - Lajka sa vlastne volala Kučierka a až neskôr sa vžilo meno Lajka podľa rovnomenného ruského národného plemena?

...maltézsky psík nepochádza z Malty? Názov plemena je odvodený od semitského slova malat, ktoré znamená útočisko alebo prístav.

26/2006[upraviť zdroj]

Krotónovec strakatý je pre psa toxický

...požitie niektorých druhov rastlín bežne pestovaných v domácnostiach môže byť pre psa osudným? Oleander, difenbachia či schlumbergera (vianočný kaktus) a iné rastliny sú pre psa jedovaté.

27/2006[upraviť zdroj]

Airedalský teriér

...Josef Čapek aj Edvard Beneš boli hrdými majiteľmi airedalského teriéra?

28/2006[upraviť zdroj]

Čivava (ilustračná fotografia)

...airedalský teriér sa dokáže ako jedno z mála plemien potápať?

...najmenším psom na svete je čivava Danka? Váži 780 g, je 13 cm vysoká a 18,8 cm dlhá a narodila sa v chovateľskej stanici Igora Kvetka v Revúcej.

29/2006[upraviť zdroj]

Kerberos

...strážca podsvetia - pes Kerberos mal pôvodne iba jednu hlavu? Až na neskorších vyobrazeniach má tri alebo dokonca päťdesiat hláv!


...pes vidí za šera 3x lepšie ako človek?

30/2006[upraviť zdroj]

...dalmatínsky pes sa nazýva aj kočiarovým? Toto pomenovanie vzniklo z pôvodného využitia tohto plemena, ktoré sprevádzalo šľachtu pri vychádzkach na kočoch.

31/2006[upraviť zdroj]

Manchesterský teriér ilustračný obrázok

...aj psy nosia nohavice? Manchesterský teriér má čiernu srsť a panvové končatiny sfarbné do svetlohneda. Tomuto sfarbeniu sa hovorí tiež nohavice.

...najrýchlejším psím plemenom je anglický chrt? V rebríčku najrýchlejších cicavcov sa radí na 18. miesto, medzi psími plemenami nenachádza konkurenciu.

32/2006[upraviť zdroj]

Saarloosov vlčiak

...plemená československý vlčiak a saarloosov vlčiak vznikli krížením vlka so psom?

33/2006[upraviť zdroj]

...borderská kólia Rico sa stal v roku 1994 slávnym? Vystúpil v televíznej relácii Wetten dass...?, kde dokázal priradiť k 77 hračkám ich správny názov a priniesť ich na povel do vedľajšej miestnosti. Jeho schopnosť sa stala dokonca predmetom vedeckého výskumu.

...Teriér Glen of Imaal našiel svoje využitie okrem poľovačiek aj pri pečení mäsa? V starodávnych kuchyniach pomáhal pri otáčaní ražňa.

34/2006[upraviť zdroj]

Rodézske ridžbeky, ilustračný obrázok

...rodézsky ridžbek dostal svoje pomenovanie podľa smeru srsti, ktorá sa tiahne v protichodnom smere pozdĺž celého chrbta? Tzv. ridge (ridž) znamená v preklade "horský hrebeň" a back zasa "chrbát" a plemeno by sa teda v preklade mohlo nazývať "chrbát horského hrebeňa".


...čau-čau neviedol vo svojej domovine luxusný život? Angličania ho nazývali tiež "jedlý pes", pretože jeho mäso považovali číňania za chutné a dokonca mu prisudzovali liečivé účinky.

35/2006[upraviť zdroj]

Westík (ilustračný obrázok)

...west higlandský biely teriér bol maskotom škótskych železníc v Eastfielde? Niektoré lokomotívy boli dokonca označené znakom, na ktorom bol "westík" vyobrazený.

...nielen čau čau, ale aj šar pej patrí k plemenám s modrým jazykom?

36/2006[upraviť zdroj]

Labradoodle, ilustračný obrázok

...existuje vodiaci pes pre slepcov alergických na psiu srsť? Vola sá Labradoodle a vznikol krížením labradora s pudlom kráľovským.


...Maltézsky psík bol obľúbenou rasou Madame Pompadour?

37/2006[upraviť zdroj]

Mexické naháče

...pudel nie je iba spoločenské plemeno? Toto pôvodne poľovnícke plemeno nachádza využitie tiež ako vodiaci, záchranársky pes, ba dokonca sú pudle cvičené na obranu.

...bezsrsté psy ako mexický naháč či čínsky naháč sprevádzajú človeka už približne 4000 rokov? Najstarší zobrazený naháč pochádza približne z roku 1700 pr. Kr. z Mexika.

38/2006[upraviť zdroj]

Yorkshirský teriér, ilustračný obrázok

...Yorkshirský teriér býval vyšší ako dnes? V 20. storočí sa jeho výška ustálila na dnešných 20 - 24 cm v kohútiku, predtým ste však pokojne mohli stretnúť jedince dvakrát tak vysoké.

...nielen ľudia nosia tzv. dredy? Typickým plemenným znakom puliho je práve "dredovitá" srsť, ktorá sa síce nečeše, vyžaduje si však veľkú starostlivosť, aby si zachovala svoju typickú štruktúru.

39/2006[upraviť zdroj]

Balto

...aj psy majú svoje sochy? Za svoju vernosť sú zväčnení japonský pes Hachikō (akita inu), ktorý na stanici čakával svojho pána aj po jeho smrti, či americký saňový pes Balto (sibírsky husky), ktorý zachránil ľudí na Aljaške tým, že priviezol lieky proti epidémii, ktorá tam vypukla.

40/2006[upraviť zdroj]

Vedeli ste, že 40/2006 - nepoužité

41/2006[upraviť zdroj]

Greyhound

...priamych predkov greyhounda na lov využívali už Kelti?

...i keď si psy radi poležia, potrebujú veľa aktivity? Aj pes, ktorý má k dispozícii celý dvor, potrebuje každodenný pohyb a zamestnať myseľ. Sebe aj svojmu psovi pomôžete rôznymi kynologickými športami, či pre plemeno určeným výcvikom.

42/2006[upraviť zdroj]

- Border kólia je podľa amerického kynológa a psychológa Stanleyho Corena pracovne nainteligentnejším psím plemenom? Vyplýva to z jeho výskumu pracovnej inteligencie psích plemien, zverejnenom v knihe Inteligencia psov.

43/2006[upraviť zdroj]

Papillon

...kontinentálneho trpasličieho španiela delíme na základe postavenia uší na dva typy? Pes s postavenými ušami sa nazýva papillon (motýľ), pes s klopenými zasa phalène (mora).

...existuje porcelánový pes? Porcelaine, francúzske plemeno, dostal svoje meno vďaka svojej farbe srsti, ktorá sa leskne ako porcelán.

44/2006[upraviť zdroj]

Sloughi

...Sloughi patrí k najstarším plemenám? Slúžil Egypťanom ako pomocník pri love, dôkazy o jeho existencii sa však našli aj v Mezopotámii a na mozajkách v Severnej Afrike.

...Barzoj bol až do roku 1914 ruským národným plemenom?

45/2006[upraviť zdroj]

Tornjak

...tornjak pochádzajúci z Chorvátska a Bosny a Hercegoviny bol v FCI uznaný ako plemeno tento rok? Je to mohutný ovčiarsky pes, ktorého úlohou bolo najmä ochraňovať stáda pred veľkými predátormi ako sú vlk či medveď.