Poznaň

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Posen)
Poznaň
mesto
Staré námestie
Vlajka
Erb
Štát Poľsko Poľsko
Vojvodstvo Veľkopoľské
Nadmorská výška 60 m n. m.
Súradnice 52°17′34″S 16°44′08″V / 52,29278°S 16,73556°V / 52.29278; 16.73556
Rozloha 261,85 km² (26 185 ha)
Obyvateľstvo 552 735 (2010)
Hustota 2 110,88 obyv./km²
Založenie 8. storočie
 - mestské práva 1253
Primátor Jacek Jaśkowiak
Časové pásmo SEČ (UTC+1)
 - letný čas SELČ (UTC+2)
PSČ 60-001 až 61-890
Telefónna predvoľba +48 61
EČV PO, PY
Poloha mesta v rámci Poľska
Poloha mesta v rámci Poľska
Wikimedia Commons: Poznań
Webová stránka: http://www.city.poznan.pl
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Poznaň (poľ. Poznań, lat. Posnania, nem. Posen, jidiš פּױזן Poyzn; slovenské prídavné meno znie poznanský, t.j. bez mäkčeňa) je jedno z najstarších a najväčších poľských miest, ležiace nad riekou Vartou; hlavné mesto Veľkopoľského vojvodstva. Prvá zmienka o meste je z roku 968 a už v roku 1253 získala Poznaň mestské práva.[1]

Opis mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Radnica

Poznaň je dynamické centrum hospodárstva, vysokého školstva, vedy a kultúry. Vďaka výborným ekonomickým výsledkom rozvíjajúceho sa hospodárstva, tiež vďaka každoročným Poznanským medzinárodným veľtrhom je mesto často nazývané hospodárskym hlavným mestom Poľska. Vzhľadom k investičnej atraktívnosti má iba nepatrne menší význam ako väčšia Varšava. Poznaň tvorí rovnako veľké priemyselné centrum.

V Poznani pôsobí deväť štátnych vysokých škôl a niekoľko súkromných, vychovávajúcich niekoľko desiatok tisíc študentov. Pokračujúc v tradícií takých pracovísk ako Lubraňského akadémia, Jezuitské kolégium alebo univerzita. Nachádzajú sa tu aj početné výskumné pracoviská. Všetko to stavia Poznań medzi popredné poľské akademické centrá.

Mesto nazývajú aj „Hlavné mesto hudby Poľska“ vďaka renomovaným chlapčenským zborom a mužskej husľovej a lutnovej súťaži Henryka Wieniawského, organizovanej každých 5 rokov, ako aj vďaka činnosti komorného orchestra pod vedením Agnieszki Duczmalovej a pod.

Poznaň je rozdelená na 5 okresov, ktoré nemajú administratívnu samostatnosť, ale majú časť obecných právomocí (Staré Mesto, Nové Mesto, Ježyce, Grunwald, Wilda). Každý z okresov má niekoľko desiatok samosprávnych sídlisk, no ich samosprávy plnia iba pomocné funkcie.

Mesto je tiež úzko spojené s okolitými obcami tvoriacimi Poznanskú aglomeráciu. V súčasnosti sa stále viac obyvateľov sťahuje na vidiek. Okrem silných ekonomických a komunikačných zväzkov spája aglomeráciu do jedného organizmu rovnako spoločná infraštruktúra (napr. vodovod).

Osobnosti mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Partnerské mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Poznaň

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]