Post-apokalyptický žáner

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Post-apokalyptický žáner je podžánrom sci-fi žánru, ktorého dej je situovaný do prostredia po apokalypse alebo katastrofe, v ktorom hlavné postavy sa pokúšajú prežiť. Apokalypsa, ktorá spustošila svet, je väčšinou spôsobená jadrovou vojnou, pandémiou, prírodnou katastrofou, mimozemským útokom, súdnym dňom, pádom meteoritu, ale aj vzburou umelej inteligencie alebo pôsobením vesmírnych síl.

Autor často opisuje spoločnosť v post-apokalyptickom svete ako skupinu ľudí, ktorí sú okolnosťami donútení porušovať základné morálne zásady, humánnosť, súcit atď. Dej sa odohráva v nie príliš vzdialenej budúcnosti, buďto počas katastrofy, ihneď po katastrofe, alebo dlhší čas po katastrofe (kde spoločnosť funguje na nižšej technologickej úrovni ako pred apokalypsou). Atmosféra býva prevažne tajomná, deprimujúca, tragická a strašidelná. Diela využívajú prvky naturalizmu a hororu. Apokalyptické myšlienky boli opisované už v Biblii, ale najviac diel v post-apokalyptickom žánri začalo vznikať po druhej svetovej vojne, kedy sa začala ľuďom dostávať do povedomia hrozba jadrovej vojny.

Prvé post-apokalyptické diela[upraviť | upraviť zdroj]

Apokalypsa ako taká sa objavuje už napríklad v Biblii, napríklad v Zjavení Jána, Apokalypse (27. knihe Nového zákona) alebo v príbehu o Noemovej arche.

Za prvé post-apokalyptické dielo sa považuje román Posledný muž od Mary Shelleyovej z roku 1826. Tento tragický román, ktorý opisuje osudy kruhu blízkych priateľov, sa odohráva vo svete, v ktorom mor neúprosne ničí ľudstvo.

Medzi prvé post-apokalyptické diela patria aj After London (Richard Jefferies), alebo krátky román Stroj času od Herberta G. Wellsa z roku 1985, ktorý sa dočkal aj filmovej podoby. Stroj času opisuje príbeh muža, ktorý cestuje časom a navštívi aj vzdialenú budúcnosť, kde je ľudský druh utláčaný iným evolučne vyšším druhom.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi najznámejšie tituly jednoznačne patrí kniha The Day of the Triffids (Deň Trifidov) od Johna Wyndhama z roku 1951, preložená do viac ako štyridsiatich jazykov a označovaná za najpredávanejší post-apokalyptický román storočia. Autor opisuje ľudstvo oslepené po neznámom pôsobení vesmírnych telies, v ktorom sa len pár jedincov zhodou okolností na tento úkaz nepozerá a vďaka tomu ich zrak ostáva nepoškodený. Dôležitým faktorom je prítomnosť jedovatých rastlín, tzv. trifidov, ktoré sú schopné sa pomaly pohybovať a jedovými výhonkami zabíjať živé tvory. Kniha sa dočkala aj filmovej podoby, a to ako z americkej produkcie v podobe dvojdielneho filmu, tak aj v podobe šesťdielneho seriálu z produkcie Veľkej Británie. Kniha má aj pokračovanie pod názvom Noc trifidov, ktorého autorom však nie je Wyndham, ale Simon Clark, ktoré bolo vydané roku 2001. Kniha však zďaleka nebola taká úspešná ako prvý diel.

Medzi ďalšie známe diela v tomto žánri patria:

Veľká časť z týchto kníh bola sfilmovaná.

Film a televízia[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi prvé audiovizuálne diela, ktoré boli natočené v post-apokalyptickom žánri, patrí dráma The War Game s prvkami dokumentárnej tvorby, ktorú natočil Peter Watkins už v roku 1965 pre seriál BBC The Wednesday Play. Tento film sa však v tomto roku do televízie nedostal, nakoľko bol vedením BBC označený za príliš hrôzostrašný. Oficiálneho vysielania sa dočkal až v 31. júla 1985.

Ďalším významným filmovým dielom je La jetée z roku 1962, film poskladaný z fotiek doplnený o rozprávača, ktorý opisuje dej z tretej osoby. V roku 1995 Terry Gilliam natočil 12 opíc s Bruceom Willisom v hlavnej roli, ktorý sa inšpiroval práve Markerovim La jetée.

Obrovský úspech dosiahol film Planéta opíc z roku 1968 natočený Franklinom J. Schaffnerom. Toto dielo sa dočkalo mnohých pokračovaní a prerobení, ktoré však nie sú kritikmi príliš uznávané.

Medzi ďalšie známe filmy sa zaraďujú 28 dní potom (Danny Boyle, 2002 – ide o film s tématikou zombie), Kráľovstvo ohňa (Rob Bowman, 2002), trojdielna austrálska filmová séria Šialený Max s Melom Gibsonom v hlavnej úlohe, Vodný svet z roku 1995 a Poštár z roku 1997 (oba filmy produkované Kevinom Costnerom), trojdielna séria Matrix súrodencov Wachowských, štvrtý diel Terminátora, Ja legenda (Francis Lawrence, 2007), Cesta (John Hilcoat, 2009) alebo Kniha prežitia (Albert & Allen Hughes, 2010).

Zombie filmy[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi súčasné populárne subžánre patria filmy o zombie. Väčšinou ide o ľudí nakazeným nejakým druhom vírusu, ktorý z nich robí chodiace mŕtvoly, ktoré sa ďalej pokúšajú chorobu rozširovať medzi nenakazených jedincov. Vznik filmov tohto typu odštartoval Romerov Úsvit mrtvých z roku 1978. Nasledovali filmy ako 28 dní potom, remake pôvodného filmu Úsvit mrtvých natočený v roku 2004, Ja legenda alebo Svetová vojna Z s Bradom Pittom. V súčasnosti (2014) sa vysiela americký TV seriál The Walking Dead.

Veľký úspech žánru zombie filmov dokazujú aj paródie natočené na toto téma (Zombieland, Súmrak mŕtvych).

Počítačové hry[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá počítačová hra v post-apokalyptickom prostredí vyšla už v roku 1988 s titulom Wasteland, vytvorená štúdiom Interplay a publikovaná firmou Electronic Arts. Za otca hry sa považuje Brian Fargo. Nakoľko Interplay nedostal súhlas od Electronic Arts vytvoriť pokračovanie, rozhodli sa pre nový titul – Fallout, skryté pokračovanie hry Wasteland. Dej sa odohráva v budúcnosti po jadrovej vojne. Spoločnosť funguje na troskách civilizácie, na výmennom obchode, kde namiesto peňazí sa dá platiť zátkami z fliaš. Tvorcovia sa inšpirovali v mnohých detailoch filmom Šialený Max II. Fanúšikmi najobdivovanejšou post-apokalyptickou hrou je druhé pokračovanie Fallout 2, ktorý vznikol ešte pod vedením Briana Farga. Po zániku štúdia Interplay pokračuje v tvorbe ďalších dielov štúdio Bethesda. Fallout 3 patrí takisto medzi najúspešnejšie post-apokalyptické herné tituly. Brian Fargo pracuje v súčasnosti na hre Wasteland 2, ktorá vyjde pravdepodobne v auguste 2014.

Medzi ďalšie úspešné herné tituly patrí:

Zoznam zdrojov[upraviť | upraviť zdroj]