Posvätná slabika

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Modlitebné mlynčeky pri vchode do tibetského budhistického chrámu v indickom mestečku Sárnáth.

Posvätná slabika je slabika, u ktorej sa verí v jej schopnosť pôsobiť na veci a ľudí vo svete iba prostredníctvom jej vyslovenia (ako v mágii) alebo iného spôsobu jej aktivizácie (napríklad roztáčaním modlitebného mlynčeka, v ktorom je umiestnený text mantry, mocnej slabiky, slova alebo vety). Preto sú súčasťou mantier, magických invokácií, magických nápisov, ochranných talizmanov aj.[1] Bádatel Walter J. Ong je presvedčený, že viera v účinnosť vyslovených slov je v primárne orálnich kultúrach, čiže kultúrach, ktoré nepoznajú písmo, daná událostným charakterom hovorenia ako zvuku: "Skutečnost, že společenství s orální kulturou se běžně a velmi pravděpodobně i všeobecně domnívají, že slova mají magický účinek, zcela zjevně souvisí s tím, že přinejmenším podvědomě vnímají slovo jako slovo nutně mluvené, znící, a tudíž poháněné jistou energií."[2]

Sanskrt a posvätné slabiky v Indii[upraviť | upraviť zdroj]

Tabuľka sanskrtských hlások.

V kontexte bráhmanského indického jazyka zvaného sanskrt je teologicky a v tradičnej jazykovede účinnosť mocných slov odôvodňovaná skutočnosťou, že sanskrtské slabiky pri vyslovování zahrnujú celý rozsah úst od krku až po pery (od krčného radu "k", "kh", "g", "gh" a nosové "n", cez radu od zadopatrového "č", predopatrového "t", zubného "t" až po perové hlásky "p, ph, b, bh, m"). Podľa tradičních indických jazykovedcov teda zahrnujú kompletné spektrum možností, čo odpovedá kompletným možnostiam tvorenia. Tie majú byť všetky zachytené v tvoriacej slabike óm (a-u-m).

Svoju vlastnú tzv. korennú slabiku (bídža mantra) majú napokon všetky tzv. lotosy (padma či kamal), či tiež tzv. čakry, na sušumne, centrálnom energetickom kanáliku tzv. jemnohmotného (súkšma) tela v poňatí tantrickej jógy.[3] Takýmto spôsobom telo funguje ako mandala. Jeho prostredníctvom je preto možné ovplivňovať všetko vo vesmíre. Celý svet vrátanie bohov, pútných miest (pítha), elementov (zem, oheň, voda, vzduch, éter) atď. je zároveň obsažený v tele, vďaka čomu je možné povahu vesmíru poznať prostredníctvom meditácie a imaginácie, a tak tiež dosiahnúť oslobodenia z pút znovuzrozovania.[1]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b FUJDA, Milan. Jóga a tantra. Bělka, Luboš - Fujda, Milan - Kubovčáková, Zuzana, Náboženství světa II: Východní náboženské tradice (Brno: Masarykova univerzita), s. 115-154. Dostupné online. Archivované 2018-07-25 z originálu.
  2. ONG, Walter, J.. Technologizace slova : mluvená a psaná řeč. Vyd. české 1. Praha : Karolinum, 2006. ISBN 8024611244. S. 43.
  3. PATHAK, Manish Kumar. An Introductin to Sanskrit Grammar. Delhi : C. P. Gautama, 2004. ISBN 8180900371. S. 1-42.
  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.