Pay per click

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Ppc)

Pay per click (doslovne platba za klik) je jeden zo spôsobov platenia za reklamu na internete.

Princíp pay per click (PPC) spočíva v tom, že inzerent za reklamu platí až vo chvíli, keď sa dá predpokladať, že zaúčinkovala, teda vo chvíli, keď na ňu potenciálny klient klikol. Platená reklama patrí dnes k najrýchlejším a k najjednoduchším spôsobom ako dosiahnuť ihneď viditeľné výsledky v predaji a návštevnosti. Oproti klasickým bannerom alebo miestam na portáloch má tu výhodu, že zákazník neplatí za zobrazenie, ale iba za reálneho návštevníka svojej stránky. Ďalšou výhodou týchto systémov je, že odkazy sa väčšinou zobrazujú na stránkach s relevantným obsahom. Tým je odkaz presnejšie namierený na kľúčového klienta, neobťažuje tam, kde sa ľudia zaujímajú o niečo iné.

Jeden z najväčších propagátorov tohto systému je vyhľadávač Google alebo Yahoo. V USA investície do PPC predstavujú až 40% investícii do on-line reklamy. Na Slovensku dominujú Google Ads (v minulosti AdWords) a Meta Ads (v minulosti Facebook Ads).

PPC reklama je oproti iným formám internetového marketingu mimoriadna najmä presnou možnosťou zacielenia reklám. To je možné vďaka rôznym nástrojom a nastaveniam (kľúčové slová, záľuby, nákupné úmysly, umiestnenia atď.), ktoré firmy ako Google Ads poskytujú.

Nevýhody[upraviť | upraviť zdroj]

Môže sa stať, že zákazník zaplatí aj za kliky tzv. „preklikávačov“. Kvôli ich eliminovaniu sa používajú algoritmy na odhalenie podozrivých kliknutí. Tzv. „vyklikávanie“ podľa rôznych údajov dosahuje v priemere od 0,1 % do 10 % všetkých kliknutí, v závislosti od systému. Prevádzkovatelia PPC majú tento fenomén ošetrený algoritmami, aby sa zabránilo zneužitiu PPC kreditu.