San-kuo jen-i

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Príbehy troch ríš)
Traja hrdinovia románu

San-kuo jen-i (čín. 三国演义, pchin-jin: sānguó yǎnyì - slovenský prepis: san-kuo jen-i - doslova výklad/historický príbeh Troch ríš) resp. staršie San-kuo-č' tchung-su jen-i ( pchin-jin: sānguózhì tōngsú yǎnyì- slovenský prepis: san-kuo-č' tchung-su jen-i - doslova populárny/bežný výklad/historický príbeh Kroniky/Dejín Troch ríš) je jeden zo štyroch klasických románov čínskej literatúry. Historický román napísal Luo Kuan-čung v druhej polovici 14. storočia.

Román voľne interpretuje udalosti z konca dynastie Chan a obdobia Troch ríš, vymedzené rokmi 169 a 280 po Kr. Luo Kuan-čung naväzuje na historické pramene z tejto doby, konkrétne na Kroniku troch ríš, do románu pridáva didaktický rys - snahu o šírenie morálky, dielo je aj skrytým protestom proti dynastii Jüan.

Hlavnou postavou románu je Liou Pej, potomok dynastie Chan, ktorý pomocou konfuciánskych cností získa moc a založí dynastiu Wej. Negatívnym hrdinom a Liou Pejovým protivníkom je cisár Cchao Cchao. V románe vystupuje veľké množstvo historických, ako aj vymyslených postáv. Skladá sa zo 120 kapitol, ktoré na seba voľne naväzujú. Dielo je napísané v hovorovom jazyku, ale výrazný je aj podiel klasickej čínštiny. Hojne využíva naratívne techniky a stal sa inšpiráciou pre ďalších rozprávačov. Stal sa zdrojom mnohých čínskych prísloví.

Román sa stal námetom mnohých kníh, divadelných predstavení a filmov. Najvýznamnejšie súčasné filmové spracovania predstavujú Krvavé pobrežie[1] (zobrazujúce bitku pri červených skalách, ústrednú udalosť románu) a Tri kráľovstvá: Vzkriesenie draka.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://rejze.cz/recenze/krvave_pobrezi.html
  2. http://www.filmoteka.sk/filmy-dvd/historicke/18166-tri-kralovstva-vzkriesenie-draka/[nefunkčný odkaz]