Príchod vychovávateľky do kupcovho domu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Príchod vychovávateľky do kupcovho domu

Základné informácie
AutorVasilij Grigorievič Perov
Rok1866
Technikaolej na dreve
Rozmery44 × 53,5 cm
GalériaŠtátna Tretiakovská galéria, Moskva

Príchod vychovávateľky do kupcovho domu (rus. Приезд гувернантки в купеческий дом) je názov obrazu ruského maliara Vasilija Grigorieviča Perova z roku 1866.

Perovove diela nastavovali nemilosrdné zrkadlo spoločenským pomerom súdobého Ruska. Cítiť v nich sociálno-spoločenské nálady a hlboký realizmus. K častým výrazovým prostriedkom jeho diel patrí satira. Kým napr. obraz Dedinská krížová procesia na Veľkú noc (1861) svojím výsmechom mieri do radov ruského duchovenstva, rozmerovo neveľké dielo Príchod vychovávateľky do kupcovho domu si berie na mušku svetskú sociálnu skupinu - kupectvo.

Námet a kompozícia[upraviť | upraviť zdroj]

Aby vynikla satira, umelec zvolil kompozíciu založenú na jasnom rozlíšení dvoch hlavných skupín: rodiny kupca a mladého inteligentného no nesmelého dievčaťa. Prichádza na nové pôsobisko, stojí v prijímacom salóne a akoby bojazlivo vyťahuje z malej taštičky odporúčací list. Tučný kupec si dievča prezerá presne tak ako je zvyknutý obzerať si nový tovar. Z dverí za kupcom na príchodziu mladú ženu zvedavo hľadia kupcove deti a kupcova žena sa s nevôľou díva na guvernantku, v ktorej vidí iba zbytočnú príťaž v domácnosti. Z tvárí slúžok stojacich vo dverách do vedľajšej miestnosti sa zračí úškrn a pohŕdanie. Rozdielnosť charakterov postáv dotvára aj umelcovo farebné podanie obrazu. Kým na postave vychovávateľky je jasne zreteľný farebný súlad, interiér miestnosti a oblečenie postáv kupcovej rodiny kričí krikľavými farebným kontrastami.

Dielo sa zaraďuje do skupiny Perovových obrazov, ktorým dominuje tzv. ženská otázka, t.j. postavenie ženy v súdobej spoločnosti. Ťažký údel ruskej ženy dokumentuje na postavách hlavných protagonistiek. K takýmto dielam patrí napr. Vyprevádzanie mŕtveho (pozornosť upriamuje na horký údel sedliačky-vdovy vezúcej svojho nebohého manžela), Utopená (životná tragédia ženy uprostred rušného veľkomesta) a napokon aj Príchod vychovávateľky do kupcovho domu, kde zachytáva neľahký osud mladého dievčaťa núteného kvôli obžive hľadať službu u spupného kupca.

Posledne spomenutým dielom umelec do sveta vykričal svoj hnev, nespokojnosť a protest proti surovým utláčateľom, ktorí stratili akúkoľvek ľudskosť a uznávali iba jedinú moc - moc peňazí. Tematika povyšovania mamonu nad ľudský cit dominovala aj v dielach iných autorov, ale Perovov Príchod vychovávateľky prevyšuje všetko, čo vytvorili maliari v tejto oblasti.

Obraz Príchod vychovávateľky do kupcovho domu spolu s ďalším významným dielom Trojka zabezpečili Perovovi uznanie a hodnosť akademika.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • A. I. Archangeľskaja, Perov, Tvar, výtvarné nakladateľstvo, Bratislava, 1952
  • Vl. Fiala, Ruské maliarstvo XIX. storočia, Tvar - výtvarné nakladateľstvo, Bratislava, 1952