Praha (Texas)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Takto víta návštevníkov mestečko Praha v Texase

Praha je malé mestečko v Texase, ktoré leží cca 85 km na juhozápad od Austinu. Bolo založené českými prisťahovalcami. Nachádza sa na 29°40'11.81" severnej šírky a 97° 4'1.07" západnej dĺžky.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodný názov osady, na ktorom vyrástla Praha, bol Mulberry, toto meno dali miestu prví anglickí osadníci James C. Duff, William Criswell a Leroy Criswell. Toto miesto bolo známe aj pod menom Hottentot, ktoré pravdepodobne vzniklo podľa vyhnancov žijúcich v okolí.

Prví českí prisťahovalci sem prišli v roku 1854, kedy na tomto mieste Čech Mathias Novak zakúpil 100 akrov pôdy, na ktorej postavil dom. V ňom prebiehali prvé české mestské oslavy. Jeho príchod prilákal ďalších českých usadlíkov, ktorými boli John Baca, Joseph Vyuiala, Andreas Gallia, Joseph Hajek, Frank Vacl, a George Morysek. V roku 1858 bolo mesto pomenované Praha na počesť hlavného mesta rodnej krajiny. Toto malé mesto v následujúcich rokoch pozvoľna rástlo. V roku 1865 Joseph Bithowski, cisterciácky kňaz, nechal postaviť malý kostol a o polnoci na Štedrý deň toho roku bola slúžená prvá omša. V roku 1868 bola založená verejná škola a v osemdesiatych rokoch devätnásteho storočia boli v texaskej Prahe tri obchody, reštaurácie a nový kostol, ktorý slúžil ako materská farnosť pre okolité mestečká. Pošta bola otvorená v roku 1884, v roku 1896 bola založená česká katolícka škola.

Po roku 1873 začala Praha postupne upadať, pretože železničná spoločnosť Southern Pacific Railroad položila koľaje asi kilometer a pol severne od mestečka. V blízkosti koľají bolo založené nové mesto Flatonia a toto nové mesto začalo preťahovať všetko podnikanie.

Na svojom vrchole v osemdesiatych rokoch devätnásteho storočia mala Praha približne 700 obyvateľov, naopak v priebehu dvadsiateho storočia počet obyvateľov nikdy neprekročil sto. V roku 1906 bola uzatvorená pošta, v roku 1968 klesla populácia mestečka na 25 obyvateľov a nakoniec v roku 1973 bola uzatvorená ako obecná, tak verejná škola.

V tomto pomaly vymierajúcom mestečku je zaujímavý maľovaný kostol Svätej Márie (anglicky: St. Mary's Church) v štýle americkej gotiky, okolo ktorého sa vždy od roku 1855 v polovici augusta usporadúva slávnosť Praha Fest. Každoročne zaznie polka a sú pripravované tradičné české koláče s poamerikanizovaným menom kolaches. Toto meno sa pre pečivo viac či menej podobné českým a slovenským koláčom používa po celých Spojených štátoch.

Za druhej svetovej vojny získala Praha v Texase smutné prvenstvo; mala najviac mŕtvych vojakov v pomere k celkovej populácií mesta. Najtragickejší bol rok 1944, keď zahynulo 9 vojakov. V okolí mesta sú tri kaplnky venované práve týmto obetiam.

Tieto straty viedli k veľkým sporom a potýčkam s nemeckými obyvateľmi okolitých dedín.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Praha (Texas) na českej Wikipédii.