Pravidlo 11

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tento článok sa týka bridžu a používa špecifickú bridžovú terminológiu. Pozri článok Bridžová terminológia pre vysvetlenie neznámych slov a fráz. Pokiaľ tam nejaký termín nenájdete, upozornite na to prosím v diskusii.

Pravidlo 11 je metóda dorátania vysokých kariet hlavného hráča v bridži, pokiaľ vieme, že partner vynáša štvrtú zhora. Pomocou tohto pravidla tiež niekedy vieme zrátať, či vyniesol štvrtú zhora.

Pravidlo 11 hovorí: Ak parter vyniesol štvrtú zhora, u zostávajúcich hráčov je 11 mínus hodnota vynesenej karty, vyšších kariet, než je vynesená karta.

Ak partner vyniesol 7, vyšších kariet v našom liste, v liste stola a v liste hlavného hráča je 4. Ak my máme 1 a stôl 3 alebo naopak, vieme, že hlavný hráč nemá vyššiu kartu, ako je vynesená a ak na ňu zo stola nepoložil vyššiu kartu, môžeme priložiť tiež nižšiu kartu.

Ak v našom liste a v liste stola je viac kariet, ako vyplýva z pravidla 11, vieme, že to bol výnos z krátkej farby, najviac trojlistej.


Q82
KJ973 AT5
64


Keď West štartuje 7 East použije pravidlo 11: 11-7 = 4. East vidí štyri karty vyššie než 7: Q8 na stole a A10 vo svojej ruke. Ak hlavný hráč dá zo stola 8, East vie, že stačí, aby dal 10 na získanie zdvihu.

Je potrebné si byť vedomý toho, že aj hlavný hráč môže využiť pravidlo 11.

Q82
KJ973 64
AT5


Keď West štartuje 7 juh vidí štyri vyššie karty vo svojej ruke a na stole. Z toho vie, že mu stačí zahrať 8 na získanie zdvihu.

Prax ukazuje, že pravidlo 11 častejšie pomáha hlavnému hráčovi, než obrancom, preto mnohé páry používajú iné výnosové konvencie: napr. 3. alebo 5, najnižšia, ...


Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]