Pravotický potok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pravotický potok
potok
Zdrojnica Brezolupy, Nitrianska pahorkatina
Ústie Bebrava, Ostratice
Dĺžka 6,8 km
Povodie Bebrava
Rád toku V.
Hydrologické poradie 4-21-11-182
Číslo recipienta 4-21-11-955
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Pravotický potok je potok v severnom výbežku Podunajskej nížiny, prevažne v juhovýchodnej časti okresu Bánovce nad Bebravou.[1] Na dolnom toku vytvára hranicu medzi okresmi Bánovce nad Bebravou na pravom a Partizánske na ľavom brehu, oblasť ústia leží už v okrese Partizánske. Je to ľavostranný prítok Bebravy, meria 6,8 km a je tokom V. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v Nitrianskej pahorkatine, v časti Bánovská pahorkatina[2], juhozápadne od obce Brezolupy pri štátnej ceste č. 9, v nadmorskej výške približne 255 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Najprv tečie juhojuhovýchodným smerom, následne sa stáča a severojužným smerom preteká intravilánom obce Pravotice. Pod obcou tečie prechodne na juhozápad, sprava priberá Dendeš a pokračuje juhojuhozápadným smerom. Severne od Malých Ostratíc sa stáča na juhozápad, preteká okrajom intravilánu obce, pričom podteká najprv cestu II. triedy č. 592 a potom aj železničnú trať Trenčín – Chynorany. Napokon už tečie územím Bebravskej nivy, kde tečie na krátkom úseku na juh, už územím okresu Partizánske, potom sa stáča na juhozápad, preteká lokalitou Pažitie a koryto potoka križuje Rybiansky kanál. Západne od Ostratíc sa v nadmorskej výške cca 181 m n. m. vlieva do Bebravy.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-09-06]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-09-06]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-09-06]. Dostupné online.