Prepadnutie Tatra banky na Tupolevovej ulici

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pobočka Tatra banky na Tupolevovej

Prepadnutie Tatra banky na Tupolevovej ulici bola banková lúpež v pobočke Tatra banky na Tupolevovej ulici v bratislavskej mestskej časti Petržalka, ktorá sa uskutočnila 22. februára 2012.

Ozbrojený 47-ročný muž, maskovaný šálom a slnečnými okuliarmi, s rukavicami na rukách, vošiel ráno krátko pred deviatou hodinou do banky a pod hrozbou použitia zbrane žiadal od pracovníčky peniaze. Dostal od nej približne 5 000 eur. V čase lúpeže sa nachádzali v banke dvaja zákazníci, SBS nebola prítomná. Nikto nebol zranený. Po odchode lupiča z banky za ním vybehol jeden zo zamestnancov a začal ho prenasledovať.[1] To si všimol policajt Michal Haňo - kynológ, ktorý sa zhodou okolností v čase osobného voľna nachádzal neďaleko so svojím psom.[2] Keď muž začal unikať smerom na Markovu ulicu, policajt ho vyzval, aby sa zastavil, inak použije donucovací prostriedok. Po jeho neuposlúchnutí Michal Haňo vystrelil raz do vzduchu. Vtedy už boli na mieste ďalší štyria policajti z pohotovostnej motorizovanej jednotky v nepriestrelných vestách, z ktorých jeden tiež raz varovne vystrelil do vzduchu. Muž utekal približne 600 metrov smerom ku Chorvátskemu ramenu (neďaleko Kostola Svätej rodiny). Po zistení, že je obkľúčený, začal kričať, že sa zastrelí. Policajti sa ho snažili upokojiť, on si však po chvíli kľakol a strelil sa do hlavy. Na mieste zomrel. [3]

Podľa zistení polície muž nebol doposiaľ trestaný. Žil s manželkou v inej časti petržalského sídliska, spolu mali dve dospelé deti. V minulosti sa neúspešne venoval podnikaniu. Zbraň Čz 75 kalibru 9 milimetrov mal v legálnej držbe.

Dôsledky[upraviť | upraviť zdroj]

Riaditeľ bratislavskej krajskej polície Csaba Faragó rozhodol o povýšení Michala Haňa na podporučíka, pričom povýšení boli aj štyria policajti, ktorí na mieste zasahovali neskôr. Počas slávnostnej ceremónie vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic povedal, že si Michal Haňo si zaslúži vzdať česť a vďaku, keďže zasiahol, hoci nebol v službe, ale na prechádzke so psom. Uviedol, že incident sa síce skončil tragédiou, tú ale nezavinili policajti, podľa neho možno zabránili ešte väčšej, keďže lupič bol ozbrojený a vystresovaný.[4] Hovorca ministerstva vnútra Gábor Grendel dodal, že dôveryhodnosť polície za posledný rok a pol výrazne narástla aj vďaka takým príslušníkom polície ako Michal Haňo.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Prenasledovaný bankový lupič sa zastrelil. SME, 22.2.2012. Dostupné online.
  2. Prenasledovaný bankový lupič sa v Petržalke zastrelil. Pravda, 13.10.2007. Dostupné online.
  3. Prepad banky v Bratislave, Milan (†47) sa zastrelil. TV JOJ, 22.2.2012. Dostupné online [cit. 2013-03-24]. Archivované 2012-05-01 z originálu.
  4. Daniel Lipšic: Existujú situácie, na ktoré policajtov nemožno pripraviť. kdh.sk, 13.10.2007. Dostupné online. [nefunkčný odkaz]