Princ z Walesu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Odznak užívaný následníkmi anglického a následne britského trónu, ktorí boli kniežaťami waleskými
Kráľ Karol III., bývalý princ z Walesu

Princ z Walesu (iné preklady: princ waleský, presnejší preklad: knieža z Walesu či knieža waleský/waleské; angl. Prince of Wales) je titul v súčasnosti tradične vyhradený pre tzv. zjavného dediča (angl. heir apparent) britského panovníka. Ak sa nachádza knieža waleský v Škótsku, používa tamojší titul vojvoda z Rothesay. Obdobou tohto titulu v iných krajinách bol napr. titul dauphin používaný vo Francúzsku.

Po dobu 64 rokov (1958–2022) bol princom z Walesu kráľ Karol III., najstarší syn kráľovnej Alžbety II. Dňa 8. septembra 2022 sa titul zlúčil s korunou, keď sa jeho predchádzajúci (a najdlhšie slúžiaci) držiteľ, princ Charles, stal kráľom po smrti svojej matky Alžbety II . Nasledujúci deň Karol III. udelil titul svojmu synovi princovi Williamovi, vojvodovi z Cornwallu a Cambridge.

Od 9. septembra 2022 je princom z Walesu Princ William, vojvoda z Cornwallu a Cambridge, starší syn kráľa Karola III..

Historický vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodne ide o titul nezávislých vládcov Walesu (walesky Tywysog Cymru) v 12. a 13. storočí.

Spojenie titulu s dedičmi anglického/britského trónu pochádza z roku 1301, kedy anglický kráľ Eduard I. dokončil dobývanie Walesu a udelil titul svojmu dedičovi, princovi Eduardovi (neskorší kráľ Eduard II.). Podľa známej legendy, ktorú však možno vysledovať až v 16. storočí, prisľúbil kráľ waleským povstalcom proti svojej vláde, že im dá knieža z urodeného rodu, waleského rodáka, ktorý nebude vedieť ani slovo anglicky – svoj sľub splnil, lebo nový knieža sa narodil na jednom z kráľových waleských hradov a podľa vtedajších zvyklostí hovoril francúzsky, nie anglicky.

Po roku 1301 bol titul spravidla udeľovaný najstaršiemu žijúcemu synovi kráľa. Nepatrí mu automaticky a neprechádza v prípade následníkovej smrti na jeho dediča.

Odznak[upraviť | upraviť zdroj]

Kniežatá waleské používajú ako svoj odznak tri pštrosie perá pretknuté korunou a motto Slúžim (v stredohornonemčine Ich dien). Podľa neskoršej tradície vznikol odznak po bitke pri Kreščaku, kedy vtedajší knieža waleský Eduard z úcty k chrabrosti padlého českého kráľa Jána Luxemburského, napriek svojej slepote účastniaceho sa bitky a bojujúceho až do svojej smrti, prevzal kráľovo osobné heslo a tri perá zo znaku na jeho prilbe. Podľa triezvejšej teórie odkazujú pštrosie perá na grófstvo Ostrevant, patriaci rodu Eduardovej matky Filipy z Hainault.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Princ z Walesu na českej Wikipédii.