Princeton University

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Princeton University

Motto
Dei Sub Numine Viget
Iné názvy
Latinský názovUniversitas Princetoniensis
Základné informácie
PolohaPrinceton, New Jersey, Spojené štáty
Typsúkromná výskumná univerzita
Rok založenia22. október 1746
Vedenie
PrezidentChristopher L. Eisgruber
Štatistické údaje
Počet zamestnancov7300
Počet študentov8478 (2021)
Pregraduálni študenti5321 (2021)
Postgraduálni študenti3157 (2021)
Doktorandi2631 (2021)
Ďalšie informácie
Školské farbyčierna, oranžová
Školský časopisThe Daily Princetonian
Kontaktné údaje
Oficiálny webwww.princeton.edu
Princetonská univerzita - Blair Hall

Princeton University alebo po slovensky aj Princetonská univerzita je univerzita v mestečku Princeton v štáte New Jersey. Je štvrtou najstaršou univerzitou v USA a zakladateľským členom Asociácie amerických univerzít (Association of American Universities), od roku 1900 existujúcej asociácie vedúcich severoamerických univerzít s vysokým podielom výskumu. Princeton je jedna z najrenomovanejších a najbohatších univerzít sveta.

Fakulty[upraviť | upraviť zdroj]

Výučba študijných odborov s cieľom bakalár je rozdelená na 34 odborných oblastí. Bakalárske štúdium je možné ukončiť s titulom Bachelor of Arts alebo Bachelor of Science in Engineering. Mimo bakalára je možné na univerzite dosiahnuť vzdelanie s titulmi Master of Arts, Master of Architecture (M.Arch.), Master of Engineering (M.Eng.), Master in Finance (M.Fin.), Master of Science in Engineering (M.S.E.), Master of Science (in Chemie, M.S.), Master in Public Affairs (M.P.A.), Master in Public Policy (M.P.P.) a Master in Public Affairs and Urban and Regional Planning (M.P.A.-U.R.P.). Titul doktor je možné obdržať vo všetkých študijných odboroch. Každý profesor musí aj vyučovať, nie je možné, aby sa uvoľnil iba pre vedeckú činnosť.

Napriek tomu, že Princetonská univerzita patrí medzi popredné elitné vysoké školy USA, nemá právnickú fakultu. Tento fakt je často neznámy, takže aj vo filmoch a seriáloch sa často spomínajú študenti práva z Princetonskej univerzity, aj keď takíto študenti v skutočnosti vôbec neexistujú.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Princeton University na nemeckej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).