Probosciger

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kakadu čierny

Kakadu čierny
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Probosciger aterrimus
Gmelin, 1788

Mapa prirodzeného výskytu kakadu čierneho.
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Probosciger, po slovensky kakadu alebo staršie jazyčník, je rod z podčeľade kakaduorodé. Jediným druhom tohto rodu je kakadu čierny alebo jazyčník čierny (Probosciger aterrimus, Gmelin 1788). Tento druh papagája je zaradený na zoznam CITES.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Hlava kakadu čierneho

U kakadu čierneho dominuje čierne sfarbenie. Je to 60 cm dlhý papagáj, ktorý má hrubý, zo strán sploštený, čierny zobák kruhovitého tvaru. Horná časť zobáku je dlhá a jej ostrá špička končí hlbokým zubovým zárezom. Jeho dlhý, dvojfarebný (dole červený a hore čierny) jazyk je dobre viditeľný, lebo horná a dolná časť zobáku do seba nezapadajú. Jazyk je na konci pokrytý rohovinou.

Tvár papagája nad zobákom je operená, ale na jeho lícach až ku očiam dominuje červeno sfarbená nahá koža, ktorá pri rozrušení nápadne stmavne. Dúhovka očí kakadu čierneho je tmavohnedá, nohy sivé.

Chochol tohto kakadu je vytvorený z dlhých úzkych, dozadu zahnutých pierok. U tohto druhu papagája nie je výrazný pohlavný dimorfizmus. Mladé vtáky sú mierne farebne odlišné od dospelých.

Samce dokážu používať drevenú paličku na vydávanie vlastného rytmu.[2]

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Areál rozšírenia kakadu čierneho je na severoaustrálskom polostrove Kap York, Aruských ostrovoch a na Novej Guinei a jej priľahlých ostrovoch.

Je obyvateľom pralesov, hustejších savanových lesov do nadmorskej výšky 1 300 m. Žije v skupinách, páry sa osamostatňujú iba v dobe hniezdenia.

Kakadu čierne hniezdia v dutinách stromov. Samica znáša iba jedno vajce, z ktorého sa mláďa vyliahne po 30 dňoch inkubácie. Mláďatá opustia hniezdo po 8 – 9 týždňoch.

Potrava[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavnou potravou kakadu čiernych sú semená, orechy, ovocie a rôzne bobule.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Probosciger
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Probosciger

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. BirdLife International 2016. Probosciger aterrimus. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22684723A93043662. http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22684723A93043662.en. Prístup 4. február 2019.
  2. Watch this cockatoo make music with a stick [online]. sciencemag.org, 2017-06-28, [cit. 2019-02-04]. Dostupné online. (po anglicky)

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kakadu arový na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).
  • VAŠÍČEK, Milan. Papoušci Oceánie. [s.l.] : Svépomoc, 1982.