Prokop Diviš

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prokop Diviš
český rímskokatolícky kňaz, prírodovedec a vynálezca
český rímskokatolícky kňaz, prírodovedec a vynálezca
Narodenie26. marec 1698
Helvíkovice, Česko
Úmrtie21. december 1765 (67 rokov)
Přímětice, Česko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Prokop Diviš
Rodný domček Prokopa Diviša

Prokop Diviš, vlastným menom Václav Divíšek, (* 26. marec 1698, Helvíkovice – † 21. december 1765, Znojmo-Přímětice), bol český rímskokatolícky kňaz, člen rádu premonštrátov, prírodovedec a vynálezca.

Za kňaza bol vysvätený v roku 1726. Keď bol farárom v juhomoravskej farnosti Přímětice, zostrojil prvý bleskozvod v Česku, ktorý v roku 1754 postavil na streche farskej budovy. Miestni sedliaci ho zničili v presvedčení, že bleskozvod je príčinou sucha a neúrody. Neskôr, keď si tí istí sedliaci uvedomili význam bleskozvodu, postavil ho Diviš priamo na veži kostola.

Bleskozvod vynašiel v roku 1749 Benjamin Franklin (často sa nesprávne uvádza, že ho ako prvý vynašiel v roku 1754 práve Diviš).[chýba zdroj]

Je zaujímavé, že Diviš sa venoval aj teórii hudby. Dokonca je autorom ešte jedného slávneho vynálezu – hudobného nástroja, nazvaného Denis d´or („Zlatý Diviš“). Zostrojil ho v roku 1753. Nástroj bol poháňaný elektrinou. Po Divišovej smrti tento nástroj previezli do Viedne. Tam sa však stratil a nikdy ho už nikto nenašiel.

Zaoberal sa štúdiom elektrických javov, využíval elektrinu na liečenie ľudí, čím sa stal predchodcom súčasnej elektroliečby.

Bibliografie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Reinhard Breymayer: Bibliographie zu Prokop Diviš. V: Friedrich Christoph Oetinger: Die Lehrtafel der Prinzessin Antonia. Hrsg. von Reinhard Breymayer und Friedrich Häußermann. Teil 2. Anmerkungen. Berlin, New York 1977, 431-454

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]