Propolis

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Propolis
Propolis
Propolis

Propolis alebo včelí tmel je látka na báze živice, ktorú získavajú včely z púčikov stromov alebo iných rastlinných zdrojov. Používa sa na vyplnenie nežiaducich otvorov v úli, predovšetkým menších, väčšie sa vypĺňajú voskom. V závislosti od zloženia môže mať rôznu farbu, od zelenej po červenohnedú, najčastejšie je tmavohnedý. Pri izbovej a vyššej teplote je propolis lepkavý, pri nižších teplotách tuhne a drobí sa.

Včelári sa stáročia domnievali, že propolis má chrániť včelstvo pred dažďom a prúdením studeného vzduchu, ale výskumy v 20. storočí ukázali, že včely pri zvýšenom vetraní v zimných mesiacoch nie len prežívajú, ale dokonca sa im darí a to aj v miernejšom podnebí.

Propolisu sa v súčasnosti pripisujú nasledovné funkcie:

  1. Posilňuje stabilitu úľa
  2. Zoslabuje vibrácie
  3. Zvyšuje obranyschopnosť úľa zabezpečením otvorov
  4. Chráni včelstvo pred chorobami a zabraňuje vstupu parazitov do úľa
  5. Zabraňuje hnilobným procesom v úli

Včely väčšinou vynášajú odpad z úľa, ale keby sa dovnútra dostala jašterica alebo myš a zahynula tam, včelám by sa nemuselo podariť vyniesť ju von. V tom prípade by sa ju pokúsili obaliť propolisom, čím by ju vlastne mumifikovali, zbavili zápachu a zneškodnili.

Použitie[upraviť | upraviť zdroj]

Použitie v medicíne[upraviť | upraviť zdroj]

Predajcovia zdravej výživy propagujú propolis ako prírodné liečivo s priaznivými účinkami na ľudské zdravie. Ľudoví liečitelia ho často používajú na zmiernenie stavov ako sú zápaly, ochorenia vírusového pôvodu, vredy, ľahké popáleniny a obareniny. Údajne tiež priaznivo pôsobí na srdce a znižuje riziko šedého zákalu. Starí včelári odporúčajú vložiť kúsok propolisu do úst ako liek na boľavé hrdlo. Taktiež je možné zakúpiť propolisové pastilky. Hoci sa odporúča pri liečbe alergií, u ľudí citlivých na včely a včelie produkty môže spôsobiť silnú alergickú reakciu.

Niektoré z týchto tvrdení o účinkoch propolisu sú v súčasnosti objektom klinického výskumu a niekoľko študií sa objavilo v odbornej literatúre. Pretože chemické zloženie propolisu sa mení podľa ročného obdobia, druhu včiel a zemepisnej polohy, s výsledkami týchto výskumov treba zaobchádzať opatrne. Propolis pôsobí na imunitný systém, v závislosti od zloženia môže mať silné antibiotické a antifungálne účinky a štúdie naznačujú, že skutočne môže byť účinný pri liečbe popálenín. Je tiež objektom stomatologického výskumu, pretože existujú dôkazy, že vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam aktívne chráni pred zubným kazom a inými ochoreniami ústnej dutiny. Môže sa použiť pri liečbe áft a v Brazílii sa skúma jeho využitie pri čistení zubných kanálikov.

Iné použitie[upraviť | upraviť zdroj]

Niektorí výrobcovia hudobných nástrojov používajú propolis na úpravu vzhľadu štruktúry dreva. Údajne ho používal aj Antonio Stradivari.

Zloženie[upraviť | upraviť zdroj]

Zloženie propolisu je v každom úli, v každej oblasti a v každom ročnom období iné. Jeho farba zavisí od zdroja živice. Väčšinou je tmavohnedý, ale môže sa vyskytovať aj v odtieňoch zelenej, červenej, čiernej a bielej. Včely zbierajú potrebné prísady z dostupných zdrojov, ale keď bežné zdroje nie sú k dispozícii, používajú napríklad priemyselne vyrobený tmel. Propolis z jedného úľa preto môže mať liečivé vlastnosti, ktoré propolis z iného úľa nemá. Vlastnosti propolisu závisia od rastlinného zdroja a včelár ich nemôže ovplyvniť. To môže byť dôvodom, prečo sa propolisu pripisuje toľko rôznorodých liečivých účinkov, a znemožniť opakovanie vedeckých štúdií, ktoré sa výskumom týchto účinkov zaoberajú. Aj vzorky propolisu získané z jedného včelstva sa môžu líšiť a kontrolované klinické testy sú preto takmer nemožné.

Zdroj propolisu sa mení so zemepisnou šírkou. V miernom podnebí včely zbierajú živicu zo stromov, hlavne topoľov a do nižšej miery ihličnatých stromov. Úlohou propolisu v prírode je zaceliť rany a chrániť stromy pred baktériami, hubami a hmyzom. V tropických oblastiach včely zbierajú propolis z kvetov, hlavne klúzií, ktoré ho používajú na prilákania opeľovačov. Chemické zloženie propolisu z miernych a tropických oblastí sa líši. Typický propolis má asi 50 zložiek, 50 % tvoria živice a rastlinné balzamy, 30 % vosky, 10 % esenciálne oleje a 5 % peľ.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).