Server proxy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Proxy server)

Server proxy alebo proxy server je server počítačovej siete, ktorý umožňuje klientom nepriame pripojenie k inému serveru. Proxy server funguje ako sprostredkovateľ medzi klientom a cieľovým serverom, prekladá požiadavky klienta a oproti cieľovému serveru vystupuje ako klient. Prijatú požiadavku potom odosiela naspäť klientovi. Môže ísť tak o špecializovaný hardvér, ako aj o softvér bežiaci na počítači.

Aplikačný proxy server je server špeciálne určený pre určitý protokol resp. aplikáciu. S jeho pomocou je možné analyzovať obsah komunikácie, prípadne ju pozmeniť (napr. odstraňovanie reklám z HTTP požiadaviek, blokovanie webových stránok podľa obsahu,...) alebo ukladať požiadavky do vyrovnávacej pamäte (cache), a tak zefektívniť komunikáciu.

Typické použitie proxy servera[upraviť | upraviť zdroj]

Ochrana súkromia[upraviť | upraviť zdroj]

Pre cieľový server je klientom proxy server a nie pôvodný klient. To má za následok, že cieľový server nepozná IP adresu pôvodného klienta. Prevažne u webových proxy serverov nie je toto opatrenie stopercentné, keďže niektoré z nich pridávajú adresu klienta do upravenej požiadavky. Úpravou požiadavky však možno ešte viac zvýšiť súkromie, a to odstraňovaním cookies alebo iných informácií (napr. referrer – informácie o poslednej navštívenej stránke).

Zvýšenie výkonu komunikácie[upraviť | upraviť zdroj]

V prípade, že sa niektoré požiadavky klienta opakujú (napr. požiadavka na stiahnutie Wikipédie, dotazy na DNS a pod.), môže si proxy server uložiť odpoveď do vyrovnávacej pamäte a odpoveď odoslať priamo klientovi - bez toho aby predal komunikáciu až k cieľovému serveru.

Bezpečnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Aplikačný proxy server môže analyzovať komunikáciu, zisťovať prítomnosť vírusov, šifrovať a dešifrovať prichádzajúce požiadavky a podobne.

Pripojenie viacerých klientov k internetu[upraviť | upraviť zdroj]

Preklad IP adries, tzv. NAT umožňuje oddeliť intranet od internetu (typicky s pomocou firewallu).

Druhy[upraviť | upraviť zdroj]