Prstenec F

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mesiace Pandora (vľavo) a Prometheus (vpravo) obiehajúce z oboch strán prstenca F. Pri obežnej dráhe Prometheusa je viditeľný tmavý kanál.

Prstenec F je najvzdialenejším prerušovaným prstencom Saturnu a pravdepodobne najaktívnejším prstencom v Slnečnej sústave, so zmenami v niekoľkohodinových odstupoch. Nachádza sa 3000 km za vonkajším okrajom prstenca A. Bol objavený v roku 1979 tímom sondy Pioneer 11. Je veľmi tenký, iba niekoľko 100 kilometrov široký a pohromade udržiavaný dvoma mesiacmi, Prometheus a Pandora, ktoré obiehajú z vnútornej a vonkajšej strany.

Posledné fotografie sondy Cassini-Huygens ukázali, že prstenec F sa skladá z jedného hlavného prstenca a špirálovej štruktúry okolo neho. Tiež sa zistilo, že keď sa mesiac Prometheus priblíži v jeho apside, jeho gravitačná príťažlivosť vytvára slučky a vydutiny v prstenci F ako mesiac "kradne" materiál z prstenca, pričom po sebe zanecháva tmavý kanál vo vnútornej časti prstenca. Keďže Prometheus obieha okolo Saturnu rýchlejšie ako prstenec F, každý kanál je vytvorený o 3,2° pred tým predchádzajúcim.

V roku 2008 bol zistený ďalší dynamizmus, podľa ktorého iné zatiaľ nevidené malé mesiace obiehajúce vo vnútri prstenca F opakovane prechádzajú cez jeho tenké jadro kvôli poruchám od mesiaca Prometheus. Jeden z týchto malých mesiacov bol dočasne označený ako S/2004 S 6.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]