Prue Halliwellová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prue Halliwellová

Shannen Doherty, predstaviteľka Prue Halliwellovej
Základné informácie
SeriálČarodejnice
AutorConstance M. Burgeová
HerecShannen Dohertyová
Slovenský dabingAndrea Karnasová
Prvý výskytSomething wicca this way comes
Posledný výskytAll Hell Breaks Loose
O postave
Celé menoPrudence Halliwell
Dátum narodenia28. október 1970
Dátum úmrtia17. máj 2001 (30 rokov)
Pohlaviežena
Druh bytostiČarodejnica
SchopnosťTelekinéza, Astrálna projekcia
RodinaSestry: Piper Halliwellová, Phoebe Halliwellová
Nevlastná sestra: Paige Matthewsová
Synovci: Chris Perry Halliwell, Wyatt Matthew Halliwell
Rodičia: Patty Halliwellová, Victor Bennett
Starí rodičia: Penelope Halliwellová, Allen Halliwell

Prue Halliwellová je fiktívna postava amerického televízneho seriálu Čarodejnice. Jej postavu stvárnila Shannen Dohertyová.

Detstvo a puberta[upraviť | upraviť zdroj]

Prue zdedila schopnosť telekinézy po svojej babičke Penny. Zväčša ju využívala proti svojej sestre Piper, keď jej chcela zablokovať cestu nijakým gaučom, alebo jej chcela zobrať bábiku. Keď sa však narodila Phoebe, jej mama Patty a starká Penny nechceli, aby sily sestier získal démon Nicholas; schopnosť jej preto odobrali. Prue si nikdy nepamätala, že ako malá bola čarodejnicou. Keďže bola najstaršia, vždy si pamätala najviac: posledné slová, ktoré povedala mame (ľúbim ťa), odchod otca Viktora od rodiny, vďaka čomu ho vždy nenávidela, zamestnanie mamy, no hlavne jej smrť, keď ju videla ležať pri jazere na móle. Odvtedy mala z toho miesta strach a bála sa vody.
V puberte bola Prue dosť problematická: bola rebelkou, obliekala sa do čierneho, no v škole sa vždy dobre učila. Prežila aj jeden vážny vzťah so spolužiakom Andym Trudeaom, no po skončení strednej školy sa s ním rozišla.
Babička Penny od nej vždy vyžadovala, aby bola zodpovedná a dávala na sestry pozor. Prue sa vždy musela učiť, preto z vysokej školy odchádzala z dobrými známkami. Už na strednej škole snívala, že získa Pulitzerovu cenu za fotografovanie, preto keď získala vodičský preukaz a auto, často jazdila po meste a fotografovala. No raz, keď Prue viezla Phoebe, spôsobila nehodu a Phoebe skončila v nemocnici s otrasom mozgu. Babička Penny jej to vyčítala a Prue to niesla zle.

Dospelosť[upraviť | upraviť zdroj]

Babička sa vždy starala o Prue tak, aby bola pre svoje sestry vzorom a aby bola zodpovedná. Prue sa podľa toho začala aj správať, niekedy všetkých až priveľmi dirigovala. Kým starká Penny a Phoebe bývali na Prescott Street, Prue a Piper vlastnili dom na Severnej pláži v San Franciscu. Keďže Prue bola znalcom starodávnych artefaktov, našla si prácu v jednom múzeu. Tam spoznala svojho šéfa Rogera, do ktorého sa zamilovala. Ich vzťah prerástol do vážnej známosti a zasnúbili sa. Vzťah však rozbila jej sestra Phoebe, ktorú Prue nikdy nemala v láske, pretože bola nezodpovedná a drzá: Rogera zviedla a Prue sa s ním rozišla. Túto zradu Phoebe nikdy neodpustila.
Po tejto udalosti prišiel ďalší úder: ich babička Penny, ktorá sa o ne po smrti matky starala, zomrela. Phoebe odišla do New Yorku a Prue a Piper sa presťahovali do babičkinho domu na Prescott Street 1329, kde vyrastali. Prue aj napriek rozchodu s Rogerom pracovala v múzeu a to až dovtedy, kým sa nevrátila Phoebe.

Čarodejnícke začiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Prue sa zo svojim "postavením čarodejnice" spočiatku nevedela zmieriť; vždy chcela žiť normálny život. Postupne sa však s týmto faktom zmierila a svoju silu sa naučila rýchlo ovládať. Ako najstaršia sa Prue pokladala za ochrankyňu sestier. Keď opustila múzeum a získala prácu v aukčnej sieni Buckland, stretáva svojho otca; nenávidí ho, pretože opustil rodinu, a myslí si, že im chce ukradnúť Knihu Tieňov. Ukáže sa, že je to tak, no chce ich len chrániť. Je to nakoniec ona, ktorá ho zachráni pred smrťou, no neuzmieri sa s ním.
Postupne spoznávala rôznych černokňažníkov, či démonov, a proti viacerým úspešne bojovala. Prue sa v tejto dobe naučila prekonať strach z vody (vďaka svojej matke) a zároveň sa ukázalo, že je mocná čarodejnica - podarilo sa jej premôcť démona strachu Barbasa. Keď kvôli nemu umrel Andy, policajt, ktorého Prue milovala (pozri nižšie), kládla si jeho smrť za vinu a bola rozhodnutá skončiť s čarodejníctvom. Sestry jej však pomohli sa s Andyho smrťou vyrovnať.
Významnou udalosťou, nielen pre Prue, ale aj pre Piper a Phoebe, bola cesta do budúcnosti. Prue v budúcnosti mala oveľa väčšiu silu, dokonca bola schopná spôsobovať explózie. Onedlho sa vďaka kúzlu premenila na muža Mannyho a porazila démonku Succubus. Neskôr, opäť v súčasnosti, objavuje svoju novú schopnosť, astrálnu projekciu. Umožňuje jej byť na dvoch miestach naraz, avšak jej astrálne telo nemá schopnosť telekinézy. Prue sa túto schopnosť postupne naučila ovládať.
V tomto čase sa objavil ďalší problém: Prue často chodila na miesto, kde umrela jej mama; aby však mohla poraziť vodného démona, musí prekonať strach z toho miesta. To sa jej s pomovcou priateľov podarí a nakoniec vodného démona porazí.
O niečo neskôr sa naučila tvoriť zaklínadlá; jej prvé vlastné zaklínadlo spôsobovalo šťastie. V tomto období opäť krátko trpela, pretože démon Pokušiteľ jej pripomínal všetky tragédie, za ktoré bola zodpovedná a nútil ju spáchať samovraždu. No opäť jej pomohli jej sestry a Leo.

Prue a muži[upraviť | upraviť zdroj]

Jej prvým vážnym vzťahom bol Roger, s ktorým zasnúbenie zrušila po tom, ako ju podviedol so sestrou Phoebe.

Hneď na druhý deň Prue stretla svoju lásku zo školy, policajta Andyho Trudeaua, s ktorým začne chodiť; keď Prue zistí, že Andy by sa nevyrovnal s tým, že je čarodejnica, rozídu sa. No aj napriek tomu sa často stretávajú a Andy začína čosi tušiť. Keď mu raz Prue pomocou telekinézy zachráni život, jej podstatu akceptuje a je rozhodnutý ju chrániť; aj napriek tomu, že sa milujú, nechodia spolu, pretože Andy chce žiť normálny život. Nakoniec je zabitý démonom Rodriguezom a rozlúči sa s Prue v nebi.
Prue si kladie jeho smrť za vinu a ťažko sa s tým zmieruje, no po čase sa spamätá a opäť nadväzuje nové vzťahy.

Ďalší vážny vzťah prichádza, keď spozná v Bucklande Jacka. Spočiatku ho neznáša, no časom sa medzi nimi rozvinie ľúbostný vzťah. Rozídu sa, keď dá Prue v Bucklande výpoveď. Ešte predtým spoznáva zločinca Banea Jussapa, s ktorým počas jednej diskotéky flirtuje. Keď Bane utečie z vezenia, unesie ju a žiada o pomoc. Ona mu začne dôverovať, až keď jej zachráni život. Nakoniec sa Bane musí vrátiť do vezenia a po tejto udalosti už Prue nikdy nenadväzovala vážne známosti, mala len krátkodobé vzťahy.

Prue a práca[upraviť | upraviť zdroj]

Na začiatku seriálu pracuje Prue v múzeu, no keď vďaka Rogerovi nepostúpi v práci a ich vzťahy sa zohršujú, dáva výpoveď. Neskôr dostane prácu v aukčnej sieni Buckland; vyzná sa v artefaktoch, hodnotí tu rôzne starožitnosti a pripravuje aukcie. Neskôr zisťuje, že jej šéf Rex Buckland a kolegyňa Hannah Websterová sú démoni, ktorí chcú sily sestier. Prue, Piper a Phoebe ich premôžu a do Bucklandu prichádza nová šéfka Claire. Prue sa podarí zachrániť Buckland pred krachom vďaka úspešnej aukcii a pracuje tu až do roku 2000. Potom si uvedomí, že táto práca ju v skutočnosti neláka a dáva výpoveď. Keď jej Phoebe povie, že v minulom živote bola dobrou fotografkou, rozhodne sa, že začne fotiť a stáva sa fotografkou pre časopis 415. Neskôr ostáva na voľnej nohe a darí sa jej.

Čarodejný život[upraviť | upraviť zdroj]

Prue má nielen nadanie pre mágiu, ale aj pre bojové umenie; od tretej série ovláda bojové umenie Aikido. Teraz v boji používa nielen psychické, ale aj fyzické schopnosti a ukazuje sa, že je mimoriadne silná.

Nakrátko získava silu empatie a mimoriadne trpí, pretože nedokáže umiesť pocity druhých. Vtedy po prvýkrát použije astrálnu projekciu tak, že sa zjaví v tele démona a tak ho zničí. Stretáva tiež svoju stredoškolskú lásku Toma, ktorý potrebuje pomoc proti démonom. Spolu s Phoebe vstupujú do ringu, kde sa nesmú používať magické sily a Prue predvedie svoje bojové umenie. O týždeň je unesená a vydáva sa proti svojej vôli za démona Zaila. Zail je nakoniec zničený Piper.

Premeny Prue
Epizóda Názov epizódy Dôvod premeny Spätná premena
2x05 "She' A Man Baby, A Man" Sestry chcú Phoebe dokázať, že nie je démonka Succubus a tak Prue vysloví kúzlo, no to ju premení na muža. Prue ako muž Manny zabije Succubusa a premení sa späť na ženu.
2x22 "Be Careful What You Witch For" Prue si na rande s Dickom želá, aby všetko bolo tak, ako keď sa prvýkrát zamilovala a tak ju džin, ktorý posadol Dicka, premení na tínedžerku. Džin sa vráti späť do fľaše a zruší želania - Prue sa premení na dospelú.
3x13 "Bride And Glom" Prue unesie démonka Dantalian a vydá ju za démona Zaila, čím sa Prue premení na zlú čarodejnicu. Piper zabije Zaila a všetko sa vráti do pôvodného stavu, aj Prue.
3x21 "Look, Who's Barking" Sestry chcú vystopovať démonku Banshee a tak Piper a Phoebe vyslovia zaklínadlo, ktoré ju má Prue pomôcť nájsť; zaklínadlo ju však premení na psa. Keď je Phoebe premenená na Banshee a bojuje s Coleom, Cole jej povie, že ju miluje; Phoebe sa premieňa naspäť a keďže Banshee už neexistuje, premieňa sa naspäť aj Prue.

Prue a smrť[upraviť | upraviť zdroj]

Epizóda Názov epizódy Dôvod úmrtia Oživenie
1x20 "The Power of Two" Prue vypije nápoj na zastavenie srdca a ako duch zničí druhého ducha. Andy jej dá masáž srdca.
2x22 "Be Careful What You Witch For" Dračí čarodejník ju ako tínedžerku zabije. Phoebe si od džina želá, aby Prue ožila.
3x22 "All Hell Breaks Loose" Shax ju prehodí cez stenu a Leo ju nevylieči. Nepodarilo sa ju oživiť.

Ráno sestry privedú domov doktora Grifftsa, ktorého chránia pred démonom Shaxom. Ten ich v tom okamihu napadne a prehodí Prue a Piper cez stenu. Phoebe vysloví kúzlo, ktoré Shaxa zaženie a zavolá Lea, ktorý Prue a Piper vylieči. Potom sa obe vyberú démona hľadať, a ten ich napadne v uličke za domom. Keď ho ničia pomocou magických síl, vidí ich reportérka a kameraman, ktorý to natočil. Ich program je vysielaný v priamom prenose a tak sa obyvatelia San Francisca dozvedeli, že mágia existuje a že sestry Halliwellové sú čarodejnice.
Potom k nim do domu vtrhne jedna šialená fanúšička, no Prue ju telekinézou vyhodí z domu. Fanynka sa hnevá a postrelí Piper. Prue volá Lea, ktorého poslala do Podsvetia za Phoebe (ktorá šla zachrániť Colea a chcela ho vrátiť na dobrú stranu), oznámiť jej čo sa stalo. No Leo jej volanie v Podsvetí nepočuje a keď sa opäť premiestni do San Francisca, nájde Piper ležať mŕtvu v nemocnici. Je pri nej plačúca Prue. Leo odchádza späť do Podsvetia oznámiť to Phoebe. Tá povie Coleovi, aby sa dohodol so Zdrojom na vrátení času. Podarí sa to a čas sa vráti späť na začiatok, no nie v Podsvetí. Prue a Piper sú ráno v dome s doktorom Griffitsom, napadne ich Shax, prehodí Prue a Piper cez stenu a zabije doktora. Leo je však v Podsvetí a keď sa vráti, môže si vybrať len jednu sestru, ktorú zachráni. A keďže miluje Piper, vylieči ju, zatiaľ čo Prue umiera.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Prue vlastnila dve autá: v 1. a 2. sérii to bola čierna Mazda Miata a v 2. a 3. sérii čierne BMW X5 4x4i. Bola bezdetná. Jej obľúbené jedlo bol morčací sendvič bez majonézy. Jej najväčší strach bol z utopenia (prekonala) a zo straty sestry. Používa parfum The Cartier a v siedmich rokoch si vyvrtla členok.