Skalár obyčajný

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Pterophyllum scalare)
Skalár obyčajný
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Pterophyllum scalare
Schultze, 1823
Synonymá
skalár amazonský
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Skalár obyčajný alebo skalár amazonský (Pterophyllum scalare) je druh ryby z čeľade cichlidovité (Cichlidae). Patrí medzi najznámejšie a najčastejšie cichlidy chované v zajatí.

Táto ryba pochádza z Južnej Ameriky (povodie Amazonky v Brazílii a Peru). Bežne sa ale chová v akváriách v Európe a Ázii.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Skaláre majú vysoké diskovité telo, nie príliš podobné telu iných amerických cichlíd (s výnimkou terčovcov). Chrbtová a análna plutva sú veľmi pretiahnuté v dorzoventrálnom smere. Brušné plutvy má tenké a veľmi dlhé. Farba je veľmi variabilná, závisí od chovanej formy. Základom je hnedavo strieborný podklad s tmavou kresbou, ktorá môže mať podobu zvislých čiernych pruhov, škvŕn naznačujúcich pruhy, alebo náhodných škvŕn. Existujú aj takmer čierne skaláre, alebo naopak čisto strieborné bez čiernej kresby. Pohlavný dimorfizmus sa nevyskytuje. Dosahuje dĺžky 10 až 18 cm. Existujú mnohé varianty so zmenenou farbou alebo tvarom plutiev, napr. zlaté alebo mramorované a tiež závojnaté. Na rozdiel od svojho príbuzného skalára vysokého (Pterophyllum altum) nemá prehnué čelo.

Ekológia a biotop[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa oblasti sa vyskytujú ako v kalných, na minerály chudobných mäkkých vodách. Preto by sa mali chovať tiež v mäkkej vode, hoci na prežitie im postačí akákoľvek. V prírode žijú v jazierkách alebo iných hlbokých stojatých vodách, pri chove v zajatí vyžadujú priestrannú nádrž. Optimálna teplota je 24 °C. Mimo obdobia vytierania sa združuje do veľkých skupín. Výživa sa skladá hlavne z rias a drobného hmyzu, ktoré zbiera svojou malou zašpicatenou tlamkou z vodných rastlín, dreva a pod. Skupiny sa rozchádzajú jedine v období trenia, a jednotlivé páry vytvárajú vlastné teritória. Ikry odkladajú väčšinou na veľké listy, korene a pod. Na starostlivosti o potomstvo sa podieľajú obidvaja rodičia, pričom pohyby dlhých brušných plutiev sú významné pre udržanie húfu mladých pohromade.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]