Puchmajerovej jazierko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 49° 16′ 39.54″ s.š., 19° 15′ 19.68″ v.d. Puchmajerovej jazierko[1] je drobné rašeliniskové jazero v Oravskej Magure na severnom svahu pod vrchom Minčol. Leží v pramennej oblasti potoka Hruštínka v nadmorskej výške 1 200 m n. m. Zaberá plochu 0,10 ha a je hlboké 5 – 6 m. Okolie jazierka sa vyznačuje ako podmáčané rašelinisko. Západne od jazierka sa nachádzajú močaristo-rašelinné lúčky. Okolité rašeliniská sa vytvorili na nepriepustných terasách, ktoré vznikli rozsiahlymi zosuvmi.

Názov[upraviť | upraviť zdroj]

Jazierko je pomenované podľa významnej českej botaničky Marie Puchmajerovej, ktorá robila v lokalite výskum v roku 1942. V obci Zázrivá je Puchmajerovej jazierko známe pod menom Morské oko.

Ochrana prírody[upraviť | upraviť zdroj]

Je chráneným územím od roku 1976, súčasť CHKO Horná Orava - Zóna B[2], ochraňuje sa slatinná vegetácia (štvrtý stupeň ochrany). V oblasti sa nachádzajú viaceré vzácne a kriticky ohrozené druhy rastlín, napr. rosička anglická (Drosera anglica), blatnica močiarna (Scheuchzeria palustris), šťúrovník dutolistý (Scorpidium scorpidoides).

Povesť[upraviť | upraviť zdroj]

Jazierko má aj kultúrny význam. Viaže sa ku nemu povesť, podľa ktorej z jazierka vyplával lodný kufor. Taktiež sa tam údajne potopil volský povoz naložený senom.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných nádrží [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky, rev. 2017-10-11, [cit. 2019-09-27]. Dostupné online.
  2. Zbierka zákonov č. 420/2003 (.pdf)