Puente del Alamillo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Puente del Alamillo v noci.

Alamillo Bridge (Puente del Alamillom, architekt Santiago Calatrava), je železobetónový visutý most v meste Sevilla na juhu Španielska. Práce na moste boli realizované v rokoch 1989 až 1992. Časť plánu inicivaná vládou regiónu Andalúzia, pri príležitosti konania Expa 92 bolo,aby most preklenul 200 metrovú vzdialenosť ponad Meandro San Jeronimo, čo je vetva rieky Guadalquivir.

Konštrukcia[upraviť | upraviť zdroj]

Najdominantnejším prvkom mosta je 142 metrov vysoký železobetónový pylón, ktorý sa nakláňa pod uhlom 58°. Zaujímavosťou je, že pod rovnakým uhlom sa nakláňajú aj bočné steny Cheopsovej pyramídy. Most má zavesenú železobetónovú konštrukciu, čo znamená, že celková tiaž lávky zavesená ponad kanál Meandro San Jeronimo je prenášaná ocelovými lanami do masívneho nosného pylóna. Konštrukcia pylóna je celá vyplnená betónom,čo zabezpečuje dostatočnú kotviacu základňu aby sa most neprevrhol. Pri použití tohto spôsobu kotvenia je možná úplná absencia spodných podporných prvkov po celej dĺžke prekonávanej vzdialenosti.

Dizajn[upraviť | upraviť zdroj]

Osobný prínos Santiaga Calatravu na Alamillskom moste je spojený so sochou z roku 1986, nazývanou „Running Torso“ , ktorá je vytvorená z mramorových kociek spojených v ťažisku napnutým lanom. Tvar mosta si človek taktiež dokáže spojiť s Calatravovými pohybovými škicami. Sám architekt sa pri navrhovaní inšpiroval škicou letiaceho vtáka, od čoho odvodil prvotnú hmotu mosta. Často napodobňovaný inými inžiniermi a architektmi nakláňajúci sa pilón Alamillského mosta, vystupuje ako symbol modernej Sevilly.

Pôvodný plán[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodný Calatravov plán obsahoval urbanistickú štruktúru okolia, viadukt a druhý most ktorý sa v konečnom pláne výstavby nerealizoval. Druhý most mal mať zrkadlovo obratený pylón, ale klient zvolil namiesto toho 500 metrov dlhý viadukt Puerte de la Vartuja, ktorý sa použil ako severný vstup na Expo 92.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]