Pygmalión (cyperský kráľ)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pygmalion je prekvapený, že socha, ktorú stvoril ožila

Pygmalión (starogr. ΠυγμαλίωνPygmalión) je v gréckej mytológii cyperský kráľ (v niektorých bájach to bol sochár), tvorca sochy ženy, ktorá ožila.

Pygmalióna tak pohoršovalo správanie dievčat a žien, že prisahal, že sa nikdy neožení. Namiesto obdivu skutočných žien, venoval všetok svoj čas soche. Táto socha pre neho predstavovala dokonalú ženu, vytvorenú podľa jeho predstáv a bola krajšia, ako ktorákoľvek živá žena. Kráľ sa s ňou zhováral a objímal ju.

Na sviatok bohyne Afrodity poprosil Pygmalión bohyňu, aby mu zoslala ženu takú krásnu, ako bola jeho socha. Múdra Afrodita však poznala jeho skutočné želanie. Keď sa vrátil domov, a ako zvyčajne, vzal sochu do náručia, cítil, že socha sa mení a ožíva. Krásna deva potom dostala meno Galateia a keďže ju Pygmalión zbožňoval, oženil sa s ňou. Narodila sa im dcéra Pafos, podľa mena ktorej je dodnes pomenované mesto na Cypre, kde v antike uctievali bohyňu Afroditu.

Tento príbeh je veľmi obľúbený a na mnoho spôsobov zobrazený v maliarstve, hudbe, sochárstve, v divadelnom i filmovom umení. Do podoby divadelnej hry ju adaptoval írsky dramatik George Bernard Shaw a v roku 1914 ju upravili na úspešný filmový muzikál My Fair Lady s Audrey Hepburnovou v hlavnej úlohe. Príbeh Pygmalióna predstavuje odvekú túžbu ľudstva po dokonalosti a večnom šťastí.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]