Pyramída Chentkaus II.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Svetové dedičstvo UNESCO
Svetové dedičstvo UNESCO
Pyramída Chentkaus II.
ÚDAJE
Lokalita: Abúsír
Staviteľ: Chentkaus II.
Obdobie: 5. dynastia
Typ: pravá
Materiál: vápenec
Základňa: 25 m
Pôvodná výška: 17 m
Súčasná výška: 4 m
Sklon: okolo 52°
Hrobka Ka: sat. pyramída
 

Súradnice: 29°53′38.84″S 31°12′8.91″V / 29,8941222°S 31,2024750°V / 29.8941222; 31.2024750

Pyramída Chentkaus II. alebo Pyramída kráľovnej matky je súčasťou pyramídového poľa pri dedine Abúsír v Egypte, ktoré bolo bývalým pohrebiskom hlavného mesta starovekého Egypta Mennoferu.

Patrila kráľovnej Chentkaus II., pravdepodobne manželke faraóna Neferirkareho (okolo 2446–2426 pred Kr.) a matke faraónov Raneferefa a Niuserreho, ktorá podľa Vernera určitý čas sama vládla. Nachádza sa v tesnej blízkosti Neferirkareho pyramídy, v jednej zo starších možných polôh kultovej pyramídy.[1] Pyramída je vybudovaná z vápenca, má trojstupňové jadro a jednoduchú podzemnú štruktúru s chodbou a pohrebnou komorou. V nej sa našiel sarkofág z červenej žuly a stopy po pohrebe. Na niektorých miestach sa zachovali stavebné značky, ktoré umožňujú určiť priebeh a fázy výstavby. Časové obdobie výstavby pyramídy Chentkaus II. a Neferirkareho pyramídy sa čiatočne prekrývajú. Zádušný chrám bol vybudovaný až po dokončení Neferirkareovej pyramídy v dvoch etapách. V ňom sa zachovala časť chrámového archívu, ktorý dáva cenné informácie o fungovaní pyramídového komplexu. Z neho vyplýva, že v chráme bolo napr. 16 kultových sôch kráľovnej, alebo že sa na streche chrámu konávali pravidelné kultové astronomické pozorovania. Steny chrámu boli pravdepodobne dekorované vyobrazeniami. Komplex bol obohnaný tehlovým múrom. Dnes je pyramída väčšinou rozobraná, pozostatky nadzemnej časti siahajú do 4 m nad povrch.

V druhej polovici 70. rokov tu pracovala expedícia vtedajšieho Československého egyptologického ústavu, pod vedením Miroslava Vernera.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Lehner 1997, s. 146

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]