Pyrrhovo víťazstvo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pyrrhos, kráľ Epiru

Pyrrhovo víťazstvo je slovné spojenie, ktoré vyjadruje formálne víťazstvo alebo úspech, ktoré v skutočnosti vo svojich dôsledkoch žiadnym víťazstvom alebo úspechom nie je.[1] Pôvodne vzišlo z vojenstva, ale rýchlo sa stalo všeobecne používanou frázou vo všetkých oblastiach, v ktorých sa súťaží alebo nejako hodnotí úspech. Všeobecne označuje predovšetkým víťazstvo, ktoré je príliš tesné a príliš draho zaplatené. Rovnako ako víťazstvo, ku ktorému došlo omylom, alebo bol ľahko získaný cieľ buď bezcenný, alebo priniesol víťazovi namiesto zisku hlavne straty.[2]

Pôvod frázy a jej pomenovanie odkazuje na Pyrrha, kráľa z Epiru, vynikajúceho starovekého bojovníka a jedného z veľkých nepriateľov Rímskej republiky. Fráza naráža na poznámku, ktorou údajne odbil dôstojníkov, ktorí mu po bitke pri Ascule (279 pred Kr.) zablahoželali k víťazstvu: „Ešte jedno takéto víťazstvo a vrátim sa do Epiru bez vojakov.“[pozn 1][3] Išlo o triezve zhodnotenie celej situácie - nepriateľa síce donútil k ústupu a spôsobil mu ťažké straty, ale jeho armádu nezničil a jeho vlastné elitné jednotky a dôstojnícky zbor vyšli z bitky výrazne zničené.[4] Keďže Rimania mali väčšie možnosti doplniť svoje rady, jeho pozícia sa vlastne zhoršila.[5]

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. lat. Ne ego si iterum eodem modo uicero, sine ullo milite Epirum reuertar

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. CHLUBNÝ, Jiří. Pyrrhovy války. Antika, 2004-09-13. Dostupné online [cit. 2023-01-11]. Archivované 2023-01-11 z originálu.
  2. ŠKÁPÍKOVÁ, Jitka; MORAVEC, Dan; PETÁKOVÁ, Helena. Pyrrhovo vítězství. Český rozhlas. Dostupné online.
  3. With Triumphs Like These, Who Needs Defeats? — A Brief History of Pyrrhic Victories. MilitaryHistoryNow.com, 2013-03-20. Dostupné online. (anglicky)
  4. Pyrrhic victory [online]. Phrases.org.uk. Dostupné online. (anglicky)
  5. TSOURAS, Peter G.. Slovník vojenských citátů. 1. vyd. Praha : Baronet, 2007. 463 s. Dostupné online. ISBN 978-80-7384-048-8. S. 382.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Pyrrhovo vítězství na českej Wikipédii.