Qui-Gon Jinn

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Qui-Gon Jinn (92 – 32 BBY). je fiktívna postava zo sveta Star Wars. Vystupuje v Epizóde I s názvom Skrytá hrozba. Je majstrom (učiteľom) Obi-Wan Kenobiho.

Padawani[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho prvým padawanom bol Xanatos, z ktorého cítil Qui-Gon mnoho Sily. Výcvik tohoto učenca sa však nepodaril, pretože Xanatos bol veľmi hašterivý a vďaka svojmu urodzenému pôvodu sa hádal s ostatnými učencami. Potom, keď išiel so svojím majstrom na Telos (planéta) bojovať proti svojmu otcovi, pomohol radšej jemu. Keď neskôr Qui-Gon bojoval proti dvom nepriateľom, zabil len otca a Xanata nechal ujsť.

Keď mal Qui-Gon okolo šesťdesiatky, najvyšší kancelár Valorum ho spoločne s učencom Obi-Wanom vyslal na planétu Naboo, kde bolo velenie Obchodnej federácie, aby tu vyriešili dlhoročný spor. Qui-Gonnovi došlo, že existuje niekto alebo niečo, čo naháňa federácii strach. Qui-Gonn zachránil život miestnemu obyvateľovi Jar-Jar Binksovi, čím zaistil pre republiku armádu Gunganov.

Koniec života[upraviť | upraviť zdroj]

Na piesočnej planéte Tatooine sa Qui-Gonn zoznámil so zdatným pilotom a mechanikom, malým chlapcom Anakinom Skywalkerom, v ktorom cítil mnoho midichlorianov a rozhodol sa ho vycvičiť. Tam sa aj po prvýkrát stretol s hrozivou postavou sithského učenca, ktorý sa, ak sa neskôr ukázalo, volal Darth Maul. Keď potom predstavil Anakina Rade Jedi, Majster Yoda a niektorí ďalší zástupcovia v Rade prejavili určité obavy nad výcvikom mladého Skywalkera.

Qui-Gon Jinn nakoniec padol v druhom súboji s Darth Maulom na planéte Naboo. Darth Maul bol porazený Obi-Wanom Kenobim. Posledné prianie Majstra Jinna bolo, aby Obi-Wan vycvičil malého Anakina Skywalkera. To sa neskôr vyplnilo, avšak Anakin neskôr prestúpil na Temnú stranu Sily.