Rád menších bratov konventuálov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rehoľník z Rádu menších bratov konventuálov v Brazílii v roku 2012

Rád menších bratov konventuálov (lat. Ordo Fratrum Minorum ConventualiumOFM Conv.) alebo minoriti je jedno z troch hlavných františkánskych rehoľných spoločenstiev. V spore s observantmi pripúšťali určité ústupky hlavne vo vzťahu k ideálu chudoby.

Za rok založenia rádu minoritov sa považuje rok 1209, keď sv. František z Assisi dostal ústne schválenie svojho spôsobu života. Minoriti sa vytvorili ako časť františkánskeho rádu, ktorá prijímala od pápežov rôzne zmiernenia svojich pôvodných rehoľných pravidiel. Kvôli týmto zmierneniam nastali spory s observatmi, keďže tí ich odmietali. V roku 1517 v dôsledku týchto sporov sa františkáni rozdelili na rád observantov a rád konventuálov (minoritov).

Najdôležitejšou činnosťou členov rádu je život podľa evanjelia. Minoriti sa venujú rôznym činnostiam, napr. ľudovým misiám, duchovným cvičeniam, ale aj štúdiu.

K odevu minoritov patrí okrem iného aj sedemdesiatkový ruženec.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • "Minoriti : Rehoľa menších bratov konventuálov minoritov (OFMConv)." In: Ján Babjak: Rehole a kongregácie na Slovensku. 1. vydanie. Trnava : Dobrá kniha, 1998, s. 135-138. ISBN 80-7141-183-3
  • "Řád minoritů." In: ŘEHOLNÍ ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH : Řeholní řády a kongregace, sekulární instituty a společnosti apoštolského života v České republice. Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 1997. 67-71 s. EDICE ENCYKLOPEDIE. ISBN 80-7192-222-6

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]