Róbert Hutyra

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Róbert Hutyra
slovenský cyklista
Narodenie1. máj 1944
Lúčka, Slovensko
Úmrtie21. apríl 2021 (76 rokov)
Známy vďakacyklista

Róbert Hutyra (* 1. máj 1944, Lúčka, Slovensko – † 21. apríl 2021)[1][2] bol česko-slovenský reprezentant v cyklistike, päťnásobný majster Slovenska a dvojnásobný majster Česko-Slovenska, známy tiež svojím útekom za železnú oponu v teplovzdušnom balóne s celou rodinou (manželkou, deťmi a dokonca s pretekárskym bicyklom).

Rodák z obce Lúčka bol vyštudovaný stavebný technik a pred opustením ČSSR býval v Šamoríne. V roku 1967 s prevahou vyhral preteky okolo rakúskeho Burgenlandu. Nedobré bytové podmienky a trauma zo sovietskej okupácie v roku 1968 spôsobili, že začal premýšľať o úteku na Západ.

Náhodou sa mu do uší dostali informácie o pokuse o útek za železnú oponu pomocou teplovzdušného balóna. V roku 1981 sa teda pokúsili spolu s manželkou vyrobiť doma na kolene prvý balón. On strihal pásy látky a jeho manželka zošívala. Pri testovaní balóna niekde na východnom Slovensku však zistil, že balón je nevyhovujúci a spálil ho.

Do stavby druhého balóna sa už pustil odbornejšie – študoval, skúšal, testoval látku. Druhý balón vyrobili z látky na nepremokavé plášte do dažďa. Materiál nakúpili v istej moravskej predajni pod zámienkou šitia plachiet na windsurfing pre nový bratislavský vodácky oddiel (zaplatili za látku celkom 56 tisíc korún).[3]

V roku 1983 už bol balón hotový a rodina sa pripravovala na útek za železnú oponu – v zamestnaní dali výpoveď pod zámienkou sťahovania. Deti sa o pláne úteku dozvedeli až pár dní pred realizáciou.

Pôvodný zámer štartovať balónom zo Slovenska a odletieť smerom do Rakúska však zhatilo prúdenie vetrov v lete roku 1983, nefúkal východný vietor. Hutyra potom dostal nápad štartovať z miesta niekde na Morave a využiť severozápadný vietor, ktorý by balón zaniesol do Rakúska.

7. septembra 1983 večer balón pripravili na odlet pri obci Božice na Znojemsku. Do balóna nastúpil Hutyra, jeho manželka, ich 14-ročná dcéra a 11-ročný syn. Vzali so sebou 4 propán-butánové fľaše, dve tašky s vecami a na balón pripevnili aj Hutyrov pretekársky bicykel. Balón úspešne vzlietol, ale zabudli vymeniť plynovú fľašu a tak balón znova klesol na zem ešte na česko-slovenskom území. Nestratili však duchaprítomnosť, plynovú fľašu vymenili a znova vzlietli. Po necelej hodine letu šťastne pristali v rakúskom Falkensteine vo vinohrade. Pohraničná stráž sa spamätala neskoro a zmohla sa len vystreľovanie svetlíc. Balón našťastie neostreľovali (kôš bol zospodu opevnený plechom proti guľkám zo zbraní).

Hutyrovci sa z Rakúska vysťahovali do USA, kde ešte niekoľkokrát predvádzali svoj let balónom. Ten nakoniec skončil v Múzeu berlínskeho múru. Róbert Hutyra žil a podnikal v Luhačoviciach.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. HUTYRA Robert. In: Registračné protokoly agentúrnych a operatívnych zväzkov Štátnej bezpečnosti a vojenskej kontrarozviedky [online]. Bratislava: Ústav pamäti národa, [cit. 2021-04-25]. Dostupné online.
  2. ŠAMANOVÁ, Dáša. Zemřel legendární československý cyklista. Před komunisty uletěl v balónu [online]. cnn.iprima.cz, 2021-04-23, [cit. 2021-04-25]. Dostupné online.
  3. Cesta z Božic do svobodného světa – 2. část

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]