Džalál ad-Dín Rúmí

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Rúmí)
Džalál ad-Dín Rúmí
perzský básnik a mystik
perzský básnik a mystik
Narodenie30. september 1207
Balch, dnes Afganistan
Úmrtie17. december 1273 (66 rokov)
Konya, dnes Turecko
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Džalál ad-Dín Rúmí
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Džalál ad-Dín Rúmí

Džalál ad-Dín Rúmí, zvaný Maulaví/Moulaví/Mawlawí/Maulawí (* 30. september 1207 Balch – † 17. december 1273 Konya; bol perzský básnik, teológ a mystik, zakladateľ sufistického rádu tancujúcich dervišov.

Mená[upraviť | upraviť zdroj]

Meno Rúmí nesie význam z Rúmu, čo bolo súhrnné arabské označenie pre Východorímsku ríšu, respektíve Balkán a Anatóliu. Uvádza sa aj pod menami Džáláluddín Rúmí, Muhammad Džaláluddín, Chodávendegár, Mauláná Chodávendegár (Náš majster), Mevlana (tur.) alebo Celaddin Rumi (tur.)

Učenie[upraviť | upraviť zdroj]

Obsahom Rúmího učenia je sufizmus. Napísal, že keď rozbijeme atóm, nájdeme v ňom zmenšeninu našej slnečnej sústavy. Podla Rúmího sa Zem otáča okolo Slnka a planét je deväť.

Rúmí prežil všetky útrapy pohnutej doby pustošenej vojnami a katastrofami; z vlasti ho vyhnal tatársky vpád, ušiel do cudziny, v mladom veku zostal vdovcom s malými deťmi; pod údermi vrahov, medzi ktorými bol aj jeho vlastný syn, stratil duchovného účiteľa, ktorého miloval viac než seba samého. Napriek tomu všetkému Rúmí vydáva svedectvo o tom, že život má zmysel, že láska a radosť transcendujú všetko utrpenie, a že nič nie je absurdné.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Vitray-Meyerovitch, E. de: Rúmí a súfismus. Úvod do islámské mystiky, 1993

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.