Rýchlovarná kanvica

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rýchlovarná kanvica

Rýchlovarná kanvica (nespisovne [1] alebo podľa iných názorov nárečovo[2] rýchlovarná konvica) je elektrický spotrebič, ktorý slúži na ohrievanie vody až do bodu varu. Najčastejšie sa používa na prípravu teplých nápojov alebo jedál, ktoré potrebujú na svoj vznik vriacu vodu.

Jej konštrukcia sa najčastejšie skladá z dvoch častí, a to ohrievacieho telesa (podstavca) a oddeliteľnej nádoby na vodu. Pri starších modeloch sa tieto dve časti spotrebiča nedali oddeliť. Ich oddelením sa zvýšila praktickosť rýchlovarnej kanvice a stala sa z nej vynikajúci pomocník človeka. Ohrievanie vody zabezpečuje tepelným telesom s výkonom približne od 600 W až do 2 500 W. Tento výkon umožňuje relatívne rýchle ohriatie vody. Kanvica je vybavená bimetalovým pásikom alebo termostatom, ktorý po dosiahnutí bodu varu odpojí tepelné teleso od prívodu elektrickej energie. Tento spínač zároveň slúži ako bezpečnostná poistka a ochrana proti požiaru.

Vzhľadom na rýchlosť ohrievania a bezpečnosť, ide o obľúbený spotrebič, ktorý sa nachádza takmer v každej domácnosti. Jeho zásadná nevýhoda je vysoký odber prúdu. No celkovo je rýchlovarná kanvica na ohrievanie vody úspornejšia, ako napr. elektrický sporák, lebo nie je potrebné ohrievať navyše iné predmety a látky (napr. hrniec).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. [1], str. 107
  2. konvica. In: Slovník slovenských nárečí 1. A - K. 1. vyd. Bratislava: Veda, 1994. 933 s. ISBN 80-224-0183-8. s. 818.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Rychlovarná konvice na českej Wikipédii.