Rīgas Melnais balzams

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rižský čierny balzam v tradičnej kameninovej fľaši

Rīgas Melnais balzams dosl. Rižský čierny balzam je tradičný lotyšský silný alkoholický nápoj, likér. Nápoj má tmavohnedú až čiernu farbu, je priehľadný a má riedku konzistenciu. Má výrazne horkú bylinnú chuť, ktorú vytvára 24 rôznych prírodných zložiek (známymi zložkami sú napríklad lipový kvet, brezové púčky, malina, brusnica, ďumbier či muškátový orech, najexotickejšie zložky sa dovážajú až z Peru.[1]) Špecifické zloženie likéru si vyžaduje, aby bol chránený pred slnečným svetlom a vyhýbal sa prudkým teplotným výkyvom. Preto sa balí a distribuuje takmer výhradne v kameninových fľašiach, ktoré sú nepriehľadné a izolujú obsah od vonkajšej teploty okolia.

Obsah alkoholu je na stredoeurópske pomery nezvykle vysoký - 45%. V súčasnosti produkuje lotyšský výrobca Latvijas Balzams aj variantu likéru s príchuťou čiernej ríbezle (lot. Rīgas Melnais balzams upeņu) s obsahom alkoholu 30% a krémovú variantu likéru (Riga Black Balsam Cream) s obsahom alkoholu 17%.

Vďaka svojej výnimočnosti (od 18. storočia sa likér vyvážal do Európy ako liek) je „Rižský balzam“ svetoznámym symbolom Lotyšska a jedným z najvýznamnejších exportných artiklov tejto krajiny.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Predpokladá sa, že tajomný bylinný balzam vyvinul zo starodávnej receptúry a v lotyšskom meste Riga začal vyrábať tamojší lekárnik Abraham Kunze niekedy v polovici 18. storočia. Podľa oficiálnej stránky výrobcu a držiteľa ochrannej známky, lotyšského liehovaru Latvijas Balsams Kunze vyvinul receptúru v roku 1752.[2] Pod názvom „Balzam Kunze“ bol tento liek predstavený v roku 1789 ruskej cárovnej Kataríne II., keď v blízkosti Rigy ochorela na bolestivú koliku. Liek cárovnej zázračne pomohol, a preto Kunzemu udelila výhradné právo na jeho výrobu. Vtedajší balzam však mal čiastočne odlišné zloženie, farbu i obsah alkoholu (12-16% nápoj žltkastej farby s obsahom šafranu).[3]

V roku 1847 založil Albert Wolfschmidt podnik na výrobu balzamu v jeho dnešnej podobe. Tento liehovar (aj keď pod rôznymi názvami) vyrába slávny „Rižský čierny balzam“ až dodnes. Receptúru na likér uchovávali odpradávna v tajnosti, ovládali ho iba príslušníci rodiny majstra výroby, ktorí ho dedili z generácie na generáciu. Zvrat nastal, keď sa v roku 1939 vtedajší majstri súrodenci Schroederovci s rodinami museli vrátiť do Nemecka ako repatrianti a spolu s nimi zmizol aj recept na výrobu balzamu.

Po skončení vojny sa začalo namáhavé a zdĺhavé hľadanie stratenej receptúry. Technologička Maiga Podračnieceová robila pohovory s bývalými pracovníkmi výroby a inými zamestnancami fabriky, skúmala starobylé recepty na výrobu a v roku 1954 sa jej podarilo obnoviť pôvodnú receptúru.[3][4] Odvtedy sa „Rižský čierny balzam“ vyrába v tamojšom podniku bez prestávky až dodnes.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti výhradný producent Latvijas Balzams vyrába tri varianty likéru „Rižský čierny balzam“:

  • Rīgas Melnais balzams - klasický likér s obsahom alkoholu 45%,
  • Rīgas Melnais balzams upeņu - likér s príchuťou čiernej ríbezle s obsahom alkoholu 30%,
  • Riga Black Balsam Cream - krémový likér so smotanovou príchuťou s obsahom alkoholu 17%.

„Rižský balzam“ patrí medzi najvýznamnejšie exportné artikle Lotyšska, vyváža sa do 20 krajín sveta vrátane USA, Namíbie, či Austrálie. Najväčší objem exportu (64 %) putuje do Ruskej federácie.[5]

Použitie[upraviť | upraviť zdroj]

Dodnes „Rižský balzam“ mnohí Lotyši pijú pri nachladnutí ako liek.[6] Likér sa bežne pije buď samostatne pri izbovej teplote, s ľadom, pridáva sa do kávy, čaju, do horúceho džúsu z čiernej ríbezle, polieva sa ním zmrzlina a je aj súčasťou množstva koktailov.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa oficiálnej stránky výrobcu, firmy Latvijas Balzams, je likér držiteľom viac ako 50 medzinárodných ocenení.[7]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. EHL, Martin. Tekutý symbol Lotyšska léčí i vydělává [online]. iDnes.cz, 17.5.2007, [cit. 2012-09-08]. Dostupné online. (česky)
  2. Latvijas Balsams - Istorija: 1752 [online]. Riga: Latvijas Balsams, [cit. 2012-08-12]. Dostupné online. (v ruštine)
  3. a b Рижский Черный Бальзам [online]. Энциклопедия алкогольных напитков, 22.06.2009, [cit. 2012-08-12]. Dostupné online. (v ruštine)
  4. Latvijas Balsams - Istorija: 1950 [online]. Riga: Latvijas Balzams, [cit. 2012-08-12]. Dostupné online. (v ruštine)
  5. ЕВДОКИМОВ, Алексей. Рижский черный бальзам [online]. Moskva: Вокруг Света, 01.11.2011, [cit. 2012-08-29]. Dostupné online. (v ruštine)
  6. EHL, Martin. Tekutý symbol Lotyšska léčí i vydělává [online]. Praha: Velvyslanectví Lotyšské republiky v Praze (prevzaté z www.hn.ihned.cz), 17.05.2007, [cit. 2012-08-29]. Dostupné online. (v češtine)
  7. Рижский черный бальзам [online]. Riga: Latvijas Balzams, [cit. 2012-08-29]. Dostupné online. (v ruštine)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]