R-2

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Balistická raketa R-2
Balistická raketa R-2

R-2 bola raná sovietska balistická raketa, v kóde NATO označovaná ako SS-2 Sibling a v sovietskom výrobnom typovom označení GRAU mala index 8Ž38.

Raketa bola vyvíjaná pod vedením Sergeja Koroľova od roku 1948, jej letové skúšky prebiehali v rokoch 1949 - 1951 na kozmodróme Kapustin Jar. Išlo o vylepšenú verziu rakety R-1 (ktorá bola v podstate sovietskou kópiou nemeckej V-2). Hoci dizajn rakety bol ešte do istej miery ovplyvnený nemeckou technológiou, obsahoval už celý rad originálnych sovietskych riešení. Hlavné vylepšenia oproti R-1 predstavovala o vyše 50% zvýšená nosnosť spolu so zdvojnásobením doletu (na 600 km), ako napr. aj schopnosť oddeľovania bojovej hlavice od tela rakety. Raketa tiež mala originálny sovietmi vyvinutý motor RD-101 (zostrojený Valentinom P. Gluškom).

Vo výzbroji sovietskej armády bola raketa medzi rokmi 1951 - 1959. Na vedecko-výskumné účely používaná modifikácia rakety mala označenie R-2A. V roku 1957 bola licencia na výrobu rakety odovzdaná Číne a stala sa tak základom pre prvú čínsku balistickú raketu Dong Feng 1.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému R-2

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]