Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z RHESSI)
RHESSI (Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager)
vedecká družica
Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager
PrevádzkovateľGoddardovo centrum pre vesmírne lety
Hlavní dodávateliaSpectrumAstro Inc.
Iné názvySMEX-7
Explorer 81
DružicaZeme
Dátum štartu5. február 2002
Nosná raketaPegasus XL
KozmodrómCape Canaveral
Trvanie misie22 rokov a 74 dní
COSPAR ID2002-004A
Webová stránkahesperia.gsfc.nasa.gov/.../ramaty.html
Hmotnosť293 kg
Elementy dráhy
Epocha10-01-01.62
Typ dráhyLEO
Inklinácia38,04°
Apoapsida571 km
Periapsida548 km
Doba obehu95,85 min

Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager, skrátene RHESSI je vedecká družica prevádzkovaná americkou agentúrou NASA. Štart sa konal 5. februára 2002 na myse Canaveral. Úlohou družice je sledovanie slnečných erupcií.

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

RHESSI je rotáciou stabilizovaná družica postavená na základe služobného modulu SA-200S s telom z priehradovej trubkovej konštrukcie tvaru osembokého hranola kombinovaného s skoseným ihlanom s rozmermi 1,0×1,0×2,16 m (priečne rozmery pri štarte vrátane zložených panelov 1,1×1,1 m) je vybavená štyrmi pevnými výklopnými panelmi fotovoltaických článkov umiestnenými do kríža s rozpätím po sklopení 5,77 m a dobíjajúcimi 16 Ah akumulátorovú batériu. Vnútri valcového puzdra nesie zobrazujúci mriežkový spektrometer, pracujúci v oblasti röntgenového a gama žiarenia (rozsah energií 3 keV až 20 MeV) s germániovými detektormi, chladenými na 77 K (-196 °C), určený predovšetkým na skúmanie slnečných erupcií. Dáta sú zaznamenávané do palubnej polovodičovej pamäte s kapacitou 4 GB a vysielané na povel na Zem (výkon vysielača 5 wattov, rýchlosť prenosu 125 kbit/s, 1 Mbit/s resp. 4 Mbit/s). Rotačná os je zameraná na Slnko s presnosťou ± 0,2°; jej orientáciu zisťuje presný sledovač Slnka (presnosť určenia ± 0,05°) a magnetometer. Zmeny rotačnej osi zabezpečujú magnetické cievky.

Misia[upraviť | upraviť zdroj]

RHESSI pozorujúci Slnko, predstava umelca.

Misia RHESSI je navrhnutá na sledovanie slnečných erupcií v spektre od mäkkého röntgenového žiarenia do gama žiarenia a implementáciu spektroskopie vo vysokom rozlíšení. Podľa očakávania vedcov je väčšina energie uvoľnenej pri slnečnej erupcii spotrebovaná pre urýchlenie elektrónov, ktoré emitujú röntgenové žiarenie, a protónov a iónov, ktoré emitujú gama žiarenie. Hlavný prínos RHESSI spočíva práve v spojení schopnosti snímkovania röntgenového a gama žiarenia s možnosťou vykonávania spektroskopie vo vysokom rozlíšení, čo umožňuje určiť detailné energetické spektrum pre každú vytvorenú snímku. Vďaka tomu je možné určiť, kde sú aké častice urýchľované a na aké energie, čo pomáha pochopiť základy vysoko energetických procesov počas slnečných erupcií.

Okrem sledovania Slnka prispela družica aj k štúdiu Zeme, keď ako prvá zaznamenala a presne zmerala, gama záblesky pochádzajúce zo zemskej atmosféry. Podľa údajov z družice, sú tieto záblesky oveľa častejšie, než sa čakalo, a emitované gama žiarenie má vyššie frekvencie ako je priemerná frekvencia gama žiarenia z kozmických zdrojov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]