RIVA TNT

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Graphics Blaster Riva TNT PCI

nVidia Riva TNT je grafická karta s pracovným označením NV4. Slovo RIVA je skratka pre Real-time Interactive Video and Animation accelerator a prípona TNT vyjadruje, že grafika dokáže pracovať na dvoch texeloch súčasne (TwiN Texel). Je to 3D akcelerátor aj s 2D jadrom, určený širokému segmentu trhu počítačov. Uvedenie sa datuje na rok 1998 a nVidia sa naďalej snažila upevniť svoje postavenie. Nasledovník Rivy 128, RIVA TNT 1 bola priamou odpoveďou na grafickú kartu 3dfx Voodoo 2. Nanešťastie Voodoo 2 taktiež disponuje 32-bitovými farbami (true color) a formátom pixelu s 24-bitovym Z-buferom v 3D móde. Pokrok TNT oproti RIVE 128 je dramatický vo vylepšení kvality zobrazovania a v systéme filtrovania textúr. Je to karta s jedným čipom a pamäťou rozšírenou na 16 MB SDRAM.

Creative Graphics Blaster RIVA TNT PCI[upraviť | upraviť zdroj]

RIVA TNT bola vydaná o niečo neskôr ako jej tvorcovia plánovali, tiež frekvencia jadra, 90 Mhz namiesto plánovaných 110 Mhz. Pôvodný plán mal potopiť Voodoo 2 vo všetkých aplikáciách Direct3D, ale práve vďaka nižšej konečnej frekvencii jadra tomu tak nebolo. Hry pod OpenGL zvládala Voodoo 2 veľmi dobre a TNT originálne 3dfx rozhranie Glide nepodporovala vôbec. TNT mala 32-bitovú podporu farieb, Voodoo 2 len 16-bitovú, zato vo veľmi vysokej kvalite (dithering system).

Naneštastie pre nVidiu, TNT nemohla súťažit v úspešnosti predaja s velikánom Voodoo 2 od 3dfx, nVidia bola stále vnímana ako nový hráč na trhu. Stále bolo najrýchlejšie a najlepšie optimalizované rozhranie nVidiou nepodporované Glide (takmer všetky hry ho podporovali). nVidia však varovala pred príchodom pokračovania TNT 2. Tá jasne porazila 3dfx Voodoo 2 vo všetkých hrách a to i pri nastavení 32 bitov.

Neskôr nVidia uviedla tzv. odľahčenú verziu Vanta. Pracovala s nižšou frekvenciou, 64-bitovou zbernicou, 8 MB pamäte. To rapídne posunulo cenu karty nadol (kvôli nižším nákladom pri samotnej výrobe). Niektorí výrobcovia základných dosiek integrovali kartu na svoje produkty. TNT sa predávalo najmä ako Diamond Viper V550, STB Velocity 4400. Víťazom v tomto vedení sa stal DELL a GATEWAY.