Račková

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Račková
potok
Zdrojnica Západné Tatry
Ústie Belá
Dĺžka 12,6 km
Povodie Váh
Rád toku IV.
Hydrologické poradie 4-21-01-078
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Potok Račková v obci Pribylina

Račková je horský potok bystrinného charakteru na hornom Liptove.[1] Je to významný pravostranný prítok Belej a meria 12,6 km.

Vzniká v Západných Tatrách, v časti Liptovské Tatry, vyteká z Račkových plies v nadmorskej výške 1 697 m n. m., na južnom úpätí Končistej (1 998,5 m n. m.). Na hornom toku tečie severojužným smerom, zľava priberá Gáborov potok a zároveň formuje Račkovu dolinu. V jej strednej časti priberá viaceré krátke prítoky z oboch strán a stáča sa na juhozápad. Sprava ďalej priberá významný Jamnícky potok a značne rozširuje svoje koryto. Preteká Úzkou dolinou s malou vodnou nádržou a vstupuje do Liptovskej kotliny. Tu preteká rekreačným strediskom (chaty, lyžiarske vleky, autokemping, minerálny prameň) a postupne sa stáča viac na juhojuhovýchod. Na dolnom toku vytvára početné sihote a v období zvýšených prietokov vody často prekladá svoje koryto. Preteká ešte popri skanzene, zľava priberá Krivuľu a pri obci Pribylina ústi v nadmorskej výške 772 m n. m. do Belej.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-08-21]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-08-21]. Dostupné online.