Rachel Kohenová-Kaganová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rachel Kohenová-Kaganová
רחל כהן-כגן
Rachel Kohenová-Kaganová
Rachel Kohenová-Kaganová, podpis
Biografické údaje
Narodenie19. február 1888
Odesa, Ruská ríša
(dnes Ukrajina)
Úmrtie15. október 1982 (94 rokov)
Izrael
Politická stranaMedzinárodná ženská sionistická organizácia
Odkazy
Spolupracuj na CommonsRachel Kohenová-Kaganová
(multimediálne súbory)

Rachel Kohenová-Kaganová (hebr. : רחל כהן-כגן), rodená Racheľ Ľuberská (* 19. február 1888, Odesa, Ruské impérium – † 15. október 1982, Izrael) bola sionistická aktivistka a izraelská politička.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v Odese v cárskom Rusku (dnešná Ukrajina). Neskôr tu vyštudovala univerzitu, ďalšiu vyštudovala v Petrohrade.

V roku 1919 podnikla aliju do mandátnej Palestíny, kde sa angažovala v Medzinárodnej ženskej sionistickej organizácii. V roku 1932 bola vymenovaná za predsedníčku komisie na sociálnu podporu pri mestskej rade Haify a túto funkciu zastávala až do roku 1946.

V roku 1938 bola zvolená za predsedníčku WIZO a začala sa zaujímať o politiku. V roku 1946 bola vymenovaná za riaditeľku sociálneho odboru Židovskej národnej rady. Bola členkou dočasnej štátnej rady (hebr. Moecet ha-Am) a spolu s Goldou Meyersonovou (neskôr Golda Meirová) bola jednou z dvoch signatárok (boli jediné dve ženy) izraelskej deklarácie nezávislosti (celkom bolo 24 signatárov).

V prvých voľbách do Knesetu v roku 1949 získala WIZO jeden poslanecký mandát, ktorý pripadol práve Rachel Kohenovej-Kaganovej. O poslanecký mandát prišla v nasledujúcich parlamentných voľbách v roku 1951. Neskôr vstúpila do Liberálnej strany a po voľbách v roku 1961 sa stala znova poslankyňou Knesetu. Bola však jednou zo siedmich poslancov, ktorí Liberálnu stranu opustili a založili Nezávislých liberálov na protest proti plánovanému zlúčeniu Liberálnej strany s Cherutom. V nasledujúcich voľbách v roku 1965 o poslanecký mandát prišla.

Mala dve deti.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Rachel Cohen-Kagan na českej Wikipédii.