Rafał Wojaczek

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rafał Wojaczek
poľský básnik
poľský básnik
Narodenie6. december 1945
Mikołów, Poľsko
Úmrtie11. máj 1971 (25 rokov)
Vroclav, Poľsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Rafał Wojaczek

Rafał Wojaczek (* 6. december 1945, Mikołów, Poľsko - † 11. máj 1971, Vroclav) bol jeden z najvýznamnejších poľských básnikov druhej polovice dvadsiateho storočia.

Začal študovať poľskú filológiu na Jagelovskej univerzite v Krakove, štúdiá prerušil a presťahoval sa do Vroclavu, kde vystriedal viacero zamestnaní. Čoraz častejšie sa utápal v alkohole a depresiách, viackrát sa pokúsil o samovraždu. Istý čas sa liečil na psychiatrickom nemocničnom oddelení.

Svoje pocity opísal v krátkej próze Sanatórium. Debutoval básnickou zbierkou Sezóna (1969), ktorú poľská kritika značne ocenila. Okrem toho vydal zbierku Iná rozprávka (1970). O rok neskôr zomrel na predávkovanie liekmi. Po jeho smrti vyšli ešte tri zbierky poézie – Ktorý nebol (1972), Nekonečná krížová výprava (1972) a Zvyšok krvi (1999). V slovenskom preklade vo vydavateľstve Pectus vyšla kniha Listy mŕtvemu (2009), ktorá je reprezentatívnym výberom básní z celej Wojaczkovej tvorby. Nachádzajú sa v nej básne zo všetkých piatich básnických zbierok. V poslednej časti Na smiech a výsmech Boha sú verše z básnikovej pozostalosti, buď pripravované na vydanie samotným autorom, alebo odsunuté cenzúrou z predošlých zbierok.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]