Rainbow Warrior

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Loď Rainbow Warrior

Rainbow Warrior (Dúhový bojovník, pôvodným menom Sir William Hardy) bola loď, ktorú v roku 1978 zakúpila organizácia Greenpeace. Jej úlohou bola účasť na kampani proti zabíjaniu veľrýb, pokusným atómovým výbuchom, zakladaniu skládok nebezpečných odpadov na dne mora alebo oceánov a na ďalších podobných akciách. 10. júla 1985 ju v prístave Auckland pomocou výbušnín potopili agenti francúzskej tajnej služby, aby znemožnili organizácii pripravované akcie proti francúzskym skúškam atómových zbraní. Na potopenej lodi zahynul člen Greenpeace Fernando Pereira.

Novozélandské úrady pri následnom vyšetrovaní dokázali potopenie lode dvojicou, ktorá sa najprv vydávala za manželov Turengesových zo Švajčiarska a akýkoľvek podiel na zničení lode odmietala. Po dlhom vyšetrovaní sa však ukázalo, že sa jednalo o agentov francúzskej tajnej služby (DGSE) - majora Alaina Mafarta a kapitánku Dominique Prieur. Až 11. septembra 1985 francúzsky premiér Laurent Faibus pripustil, že loď skutočne potopili agenti francúzskej tajnej služby. Dôsledne vyšetriť celú záležitosť ale nebolo možné, pretože sa materiály o tejto akcii z archívov DGSE „stratili“.

Obaja agenti boli na Novom Zélande odsúdení na 5 rokov väzenia. Po hrubom nátlaku Francúzska ich Nový Zéland vydal na väznenie Francúzsku s podmienkou, že ich predčasné prepustenie bude vyžadovať súhlas Nového Zélandu. Francúzsko ich však prepustilo už po dvoch rokoch bez toho, aby vôbec novozélandskú vládu oficiálne informovalo.

Rainbow Warrior bol vyzdvihnutý, ale jeho oprava sa ukázala ako nerentabilná - preto bol znova potopený 2. decembra 1987 v zátoke Matauri, kde sa stal umelým základom pre útes a „rybí svätostánok“.

Organizácia Greenpeace 2. septembra 1987 uspela v medzinárodnej arbitráži proti Francúzsku a dostala od neho 8,16 miliónov dolárov, za ktoré zakúpila loď Grampian Fame, ktorú pomenovala Rainbow Warrior II (po prvýkrát pod týmto menom vyplávala 10. júla 1989).

V roku 1992 o tejto udalosti natočil režisér Michael Tuchner film s názvom Potopenie lode Rainbow Warrior s Jonom Voightom v hlavnej úlohe.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]