Ravenarium

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ravenarium
Ravenarium v roku 2016
Ravenarium v roku 2016
Základné informácie
Pôvod Bratislava, Slovensko
Žáner(-re) progressive, death metal, black metal, fusion
Pôsobenie 1997 – súčasnosť
Webstránka https://bandzone.cz/ravenarium
Členovia skupiny
Peter "Feďa" Fedorčák - gitara, spev
Luboš Šmidák - gitara
Martin "Vaco" Vacula - basgitara
Lukáš "Tuky" Michálek - bicie
Bývalí členovia
Peter "Anguis" Nagy - gitara, spev
Milan "Sangon" Šagát - basgitara
Peter Kovár - gitara
Lukáš "Šuška" Šiška - bicie
Andrej "Ajo" Máte - bicie
Matúš "Bubu" Dóša - basgitara
Juraj "Pegas" Bajzík - bicie
Juraj Ivaško - gitara
Logo skupiny

Ravenarium je slovenská prog/death/black/fusion metalová hudobná skupina z Bratislavy.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Zakladajúcimi členmi boli Peter Fedorčák alias Feďa (gitara, spev) a Andrej Máte alias Ajo (bicie) stalo sa tak v novembri roku 1997. Neskôr sa k nim pridali Matúš Dóša (basgitara), a gitaristi Luboš Šmidák a Peter Kovár.

Kapela nahrala v roku 1999 prvé demo s rovnomenným názvom Ravenarium, vydala ho na kazetách a absolvovala množstvo koncertov po celom Slovensku.

Ďalší počin prišiel na svet začiatkom roku 2002 s názvom Sounds for a dying Age, kde kapela zaujala neuveriteľnou melodikou, rýchlosťou, dynamikou, množstvom nápadov a v neposlednom rade experimentovaním prekračujúcim hranice metalových štýlov.

Skupinu opustili v roku 2002 Luboš, Peťo aj Andrej, po následných personálnych obmenách vystupovala kapela s bubeníkom skupiny Craniotomy, menovite Lukáš Šiška alias Šuška, pridal sa gitarista Juraj Ivaško a koncertne ešte chvíľu potiahol aj basák Matúš. Tí ale taktiež pomaly z kapely odišli.

Rozpad nebol ohlásený, no jediný zostávajúci člen Feďa vyhlásil, že kapela je zmrazená a priebežne individuálne dával do kopy nový materiál.

V roku 2011 prijal pozvanie za bicie Juraj Bajzík alias Pegas, vtedy hrajúci s bandou Based on Greed a na basgitaru prišiel Milan Šagát alias Sargon, z vtedy rozpadnutej kapely The Crypt. Ako druhého gitaristu Feďa oslovil Peťa Kovára ale ten sa do kapely vrátil iba na pár skúšok a Pegas dostal možnosť odísť pracovať a žiť do zahraničia a tak kapelu tiež skoro opustil. Feďa tak zostal na istý čas sám a ďalej pracoval sám.

V roku 2014 sa ku kapele pripojil bubeník Lukáš Michálek alias Tuky známy z pôsobenia v mnohých kapelách (The Designs, KoRn SK, Head2down, Together as One a iné). Na post gitaristu prišiel Peter Nagy alias Anguis zo skupiny Vortex Unit.

Návrat havraniarov na pódium sa udial vo februári 2016 v Bratislavskom Randal klube. Video celého koncertu s profi zvukom bolo zverejňené na youtube kapely: https://www.youtube.com/watch?v=ezX6l9IU4-I

V roku 2016 kapela nahrala skúšobné demo „BiggTime“ aby si vyskúšala spoluprácu v nahrávacom štúdiu Echo. Išlo o demoverziu skladby Timeless (vtedy BiggTime). V roku 2017 bol výsledok zverejnený aj s videom z nahrávania: https://www.youtube.com/watch?v=9WErV04b5G0

Na basovom poste v roku 2017 ale Sargona zastúpil Martin Vacula alias Vaco z Bratislavskej prog-metalovej kapely LATE. Posledná personálna úprava prišla v decembri 2018, kedy sa do kapely vracia gitarista Luboš Šmidák. Peter Nagy sa totiž potreboval naplno venovať Vortex Unit, ale nový album s názvom Hypertowers ešte celý nahrával, a to aj ako gitarista aj ako zvukový majstrer, kde sa práve on postaral o celú nahrávaciu produkciu aj o zvukový mix. Mastering robil Miro Kamoto z Kamoto studio.

Ravenarium teda vydala aktuálne posledný album Hypertowers koncom februára 2023, odprezentovaný bol spolu kapelami Dogma Inc, Vanguard a Together as One na krste 24.2.2023 opäť v legendárnom bratislavskom klube Randal. Celý koncert bol aj profesionálne zaznamenaný zvukovo aj obrazovo a na jeseň 2023 kapela plánuje komplet celý album Hypertowers ukázať svetu aj ako oficiálnu live nahrávku a to aj s obrazovým materiálom z koncertu, kde bol posledný album pokrstený čiernym perím a zapitým čiernym pivom.

K albumu ešte kapela nahrala aj oficiálny videoklip k skladbe Hypertowers, v ktorom medzi stromami bez listov v zimnom období (feb2023) tancuje profesionálna jogínka a tanečnica Nicol Olšovská. https://www.youtube.com/watch?v=yhAXZprQ-gc

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Oficiálne albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Demá a EP[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1999 – Ravenarium (demo)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]