Raši (rabín)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Raši
Raši na drevoryte z 16. storočia
Raši na drevoryte z 16. storočia
Rod. menoŠlomo ben Jicchak
Narodenie1040
Troyes, Francúzsko
Úmrtie13. júl 1105
Troyes, Francúzsko
Profesiarabín
Odkazy
Webstránkawikipedia.org
CommonsSpolupracuj na Commons Raši

Rabi Šlomo ben Jicchak (hebr. רבי שלמה בן יצחק, iné varianty: Šlomo Jicchaki, Šlomo Jarchi) (* 1040, Troyes – † 13. júl 1105, tamže) známejší pod hebrejským akronymom Raši (hebr. רש"י), bol stredoveký židovský rabín, najvýznamnejší komentátor Biblie a Talmudu.

Narodil sa v Troyes v kraji Champagne. V roku 1055 odišiel študovať na v tej dobe slávne ješivy v Mainzi a vo Wormse. Po návrate do svojho rodiska okolo roku 1064/65 sa živil obchodom (možno s vínom). V roku 1070 založil v Troyes vlastnú ješivu, ktorú financoval z príjmov, ktoré mu vynášali jeho vinice. Podľa niektorých bádateľov vznikli jeho komentáre na základe odpovedí na otázky, ktoré mu kládli jeho študenti. Komentáre k Biblii a Talmudu, ktoré písal až do svojej smrti, okamžite prijali aškenázske aj sefardské židovské komunity a stali sa „povinnou“ súčasťou všetkých vydaní Talmudu. Komentár k Tóre bol prvou hebrejskou tlačenou knihou vôbec (Reggio di Calabria (Taliansko), 1475)

V komentároch k Tanachu sa najviac venoval Pentateuchu, významné sú aj komentáre k Piesni piesní a knihe žalmov.[1]

Po Rašim je pomenovaný druh hebrejskej kurzívy (pozri Raši (písmo)).

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. RASHI (RABBI SHELOMO BEN ISAAC). In: Dictionary of Biblical Interpretation. Ed. John H. Hayes. Zväzok K – Z. Nashville : Abingdon Press, 1999. ISBN 0-687-05531-8. S. 368 – 369.

Ďalšia literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]