Red Hat, Inc.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Red Hat, Inc.
Red Hat, Inc.
Právna formaAkciová spoločnosť
Založená1993
ZakladateľBob Young
Marc Ewing
SídloRaleigh, North Carolina, USA
VedenieMatthew Szulik
Jim Whitehurst (CEO)
ProdukciaRed Hat Enterprise Linux
Red Hat Directory Server
Fedora
Red Hat Certificate System
Red Hat High performance Computing
JBoss Enterprise Middleware
Zamestnancov2,800 (2009)
Webwww.redhat.com

Red Hat, Inc. je spoločnosť zaoberajúca sa vývojom slobodného a open-source softvéru. Bola založená v roku 1993, má ústredie v Raleigh (Severná Karolína) a satelitné pobočky po celom svete.

História[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1993 Bob Young založil firmu ACC Corporation, ktorá predávala Linuxové a UNIXové softwarové príslušenstvo. V roku 1994 Marc Ewing vytvoril svoju vlastnú Linuxovú distribúciu a nazval ju Red Hat Linux. Ewing ju vydal v októbri a stala sa známou ako Halloween vydanie. Bob Young a Marc Ewing sa spojili do Red Hat Software, na čele s Bobom Youngom ako výkonným riaditeľom (CEO).

15. novembra 1999 Red Hat získal Cygnus Solutions. Jeden zo zakladateľov Cygnus, Michael Tiemann, sa stal technickým riaditeľom spoločnosti Red Hat a do roku 2008 viceprezidentom pre open source záležitosti. Neskôr Red Hat získal WireSpeed, C2Net a Hell's Kitchen Systems.

15. decembra 2009 bolo oznámené, že Red Hat bude platiť 8 800 000 dolárov na vyrovnanie sa v skupinovej žalobe, týkajúcej sa prepracovania finančných výsledkov od júla 2004.

Fedora Project[upraviť | upraviť zdroj]

Red Hat sponzoruje Fedora Project, komunitne podporovaný open-source projekt ktorý má za cieľ podporu rýchleho pokroku slobodného a open-source softvarového obsahu.