Regent Street

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Spodný kvadrant Regent Street vedúci na Piccadilly Circus
Pohľad na Regent Street smerom od Piccadilly Circus (1837)
Regent Street
Vianočná výzdoba Regent Street, december 2006

Regent Street je významnou obchodnou ulicou a dopravnou tepnou vo West Ende v londýnskom mestskom obvode City of Westminster. Pomenovaná je podľa princa regenta.

Ulica začína najrpv ako „Lower Regent Street“. Potom smeruje na sever k Piccadilly Circus, stáča sa na západ, mení sa na „Regent Street“, vytvára oblúk a smeruje ďalej na sever. Práve v tejto časti ulice sa nachádza väčšina obchodov.

Severne od križovatky s Oxford Street, na Oxford Circus, pokčauje ako „Upper Regent Street“ a končí na križovatke s ulicami Langham Place, Cavendish Place a Mortimer Street.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Ulica bola postavená podľa plánov architekta Johna Nasha z roku 1811 ako súčasť ceremoniálnej trasy smerujúcej od rezidencie Princa Regenta v Charlton House do novovybudovaného Regent’s Parku. Ulica je súčasťou Crown Estate, majetku spájaného s kráľovskou rodinou a monarchiou.

Nash zamýšľal ulicu ako široký bulvár s oblúkom. V snahe o optimálne využitie pôdy Crown Estate znamenalo, že na new New Street (ako bola v tej dobe Regent Street známa) sa nachádza niekoľko výrazných zakrivení. Prvé pri vstupe na Piccadilly Circus a druhé pri križovatke Portland Place a Langham Place. Ulicu dokončili v roku 1825.

Ide o vôbec jeden z prvých príkladov mestského plánovania v Londýne, keďže dovtedy sa Londýn rozširoval pomerne náhodne. New Street sa mala stať jasnou hranicou medzi Soho, ktoré v tej dobe bolo považované za pochybnú štvrť, a módnymi ulicami a námestiami v štvrti Mayfair.

Koncom 19. storočia sa začali ozývať prvé hlasy požadujúce prestavbu existujúcich Nashových domov. Nashove domy neboli najkvalitnejšie a s pribúdajúcimi prístavbami a prestavbami začala trpieť ich celková statika. Tretím dôvodom na prestavbu bola ich nedostatočná veľkosť. S ústupom zákazkového krajčírstva sa nároky na obchodné priestory zmenili a existujúce priestory už nepostačovali.

Ako prvý prestavali Regent House, južne od Oxford Circus. Autorom návrhov rekonštrukcie bol architekt Sir Reginald Blomfield. Napriek tomu, že motivácia zväčšiť obyčajné obchody na obchodné domy bola silná; práce na stavbe spomalila prvá svetová vojna a rekonštrukcia bola dokončená až v roku 1927. Ulicu otvoril kráľ Juraj V. s manželkou.

Regent Street je príkladom architektonického štýlu Beaux Arts, ktorý predstavuje zmes rôznych štýlov a prvkov, ktoré sú kombinované v snahe dosiahnuť monumentálny efekt. Každá z budov bola navrhnovaná samostatne, avšak v rámci prísnych pravidiel. Každý z blokov musel mať smerom do ulice jednoliatu fasádu bez ohľadu na priestorové rozdelenie za ňou. Taktiež budovy museli byť pokryté Portlandským kameňom.

V súčasnosti sú všetky domy na Regent Street pamiatkovo chránené a tvoria tzv. Regent Street Conservation Area.

Významné obchody a zaujímavé miesta[upraviť | upraviť zdroj]

  • Apple Store: Obchod otvorili dňa 20. novembra 2004 o 10.00 hod. Išlo o vôbec prvý obchod spoločnosti Apple v Európe, a štvrtý otvorený mimo USA. Po rekonštrukcii v roku 2006, čo do veľkosti predajnej plochy, je to najväčšia predajňa Apple na svete.
  • Austin Reed: Vlajková loď obchodov tradičnej britskej značky Austin Reed sa nachádza na 103-113 Regent Street. Austin Reed sa predovšetkým špecializuje na pánsku módu, ale predáva aj dámsku konfekciu. Na prízemí sa okrem iného nachádza zreštaurované holičstvo v štýle Art Deco z 20. rokov 20. storočia.
  • Broadcasting House: Na severnom konci Regent Street, na križovatke s Portland Place, sa nachádza jedno zo sídel British Broadcasting Corporation.
  • Dickins and Jones: Obchodný dom Dickins and Jones sídlil na Regent Street od roku 1935 až do svojho zatvorenia v roku 2006. Jeho majiteľ, spoločnosť vlastniaca obchodné domy House of Fraser ho zatvorila z dôvodu stratovosti. V súčasnosti je budova rekonštruovaná.
  • Hamleys: Nachádza sa južne od Oxford Circus na východnej strane ulice. Obchod sa rozkladá na šiestich poschodiach a do roku 1990 sa pýšil titulom najväčšieho hračkárstva na svete.
  • Liberty: Obchodný dom Liberty sídli v secesnej budove na Great Marlborough Street. Obchod predáva najmä pánsku a dámsku konfekciu, doplnky, kvalitné látky a darčekový tovar.
  • Na ulici majú svoje pobočky aj značky ako Burberry, United Colors of Benetton, Esprit, Hugo Boss, H&M, Zara a iné.

Dopravné spojenie[upraviť | upraviť zdroj]

Najbližšie stanice London Underground: