Regulačný obvod

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Regulačný obvod je negatívna spätná väzba, ktorá prepája výstup riadeného systému s jeho vstupom. Systém, ktorý regulačný obvod riadi, sa označuje ako regulovaná sústava. Výstupom sústavy je nejaká veličina (fyzikálna alebo chemická – tlak, teplota, hladina glukózy v tele a podobne), ktorú regulačný obvod udržuje na stanovenej úrovni – označuje sa preto ako regulačná veličina.

Aby bolo možné regulovanú veličinu regulovať, musí systém poznať jej okamžitú hodnotu. Na to slúži snímač, označovaný ako receptor. Aktuálne zistená hodnota sa odovzdáva do tzv. komparátora, ktorý aktuálnu hodnotu porovnáva s požadovanou. Zistený rozdiel – tzv. regulačná odchýlka – je odovzdaná riadiacej časti systému nazývanej regulátor (napríklad v prípade riadenia hladiny glukózy v tele sú to endokrinné bunky pankreasu). Ten potom príslušne ovplyvní činnosť regulovanej sústavy (v danom prípade produkciou inzulínu alebo glukagónu).

Ak regulačný obvod udržuje hodnotu v čase stálu, hovoríme o regulácii na konštantnú hodnotu, ak sa hodnota v čase mení, tak o tzv. vlečnej regulácii.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]