Renault Dauphine

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Renault Dauphine
Pohľad zozadu

Renault Dauphine je automobil nižšej strednej triedy, ktorý vyrábala francúzska automobilka Renault v rokoch 1956-1967. Luxusná verzia sa predávala pod názvom Renault Dauphine Ondine v rokoch 1960-1962.

Vyvážal sa do mnohých krajín, a to do Južnej Afriky, Austrálie, Mexika, Belgicka a Írska. Licencovaný bol v Brazílii, Španielsku, Argentíne, Izraeli, USA a Japonsku. Športový model Rena Renault Dauphine Gordini sa vyrábal so štvorstupňovou prevodovkou a kotúčovými brzdami na všetkých štyroch kolesách a s upraveným silnejším motorom. Model Dauphine mal nahradiť v roku 1956 model Renault 4CV a rovnako mal jednoduchú karosériu, bol to 4-dverový sedan, no uchytenie predných dverí bolo rozdielne, pretože pri 4CV sa otvárajú na opačnú stranu ako je dnes obvyklé. Dauphine bol ťažší a väčší než 4CV a mal rovnakú motorizáciu v rozsahu 760 cm³ do 845 cm³ a výkonnostne od 19 do 32 koní. Magazín Road and Track zverejnil, že zrýchlenie z 0 na 97 Km/h bolo za 32 sekúnd. Rovnako ako predchodca mal motor vzadu. Pôvodný názov bol Corvette, ale neskôr bol zmenený na Dauphine.

Dve edície boli upravené na zvýšenie výkonu. Amédée Gordiny navrhol verziu Dauphine prerobenú na výkon 37 koní a takto upravované verzie sa predávali pod názvom Dauphine Gordini. Limitovaná edícia 2140 nazývaná 1093 bola upravená na výkon 55 koní a mala dvojitý karburátor, štvorrýchlostnú manuálnu prevodovku a maximálnu rýchlosť 140 Km/h. Model 1093 bol dostupný iba v bielej farbe s modrými pruhmi. Počas 10 rokov výroby sa vyrobilo 2 150 738 kusov Dauphine. V Anglicku to bolo jeden z najviac dovážaných automobilov a veľmi predávaných.

Model sprevádza zlá povesť pre nízky výkon a zlú ovládateľnosť. V mnohých predajniach hlavne v USA a VB bolo auto známe kvôli početným mechanickým poruchám. V roku 2002 bol model Dauphine vyhlásený za deviate najhoršie auto storočia. V roku 2007 bol model zaradený medzi 50 najhorších áut sveta, nazvaný najmenej efektívny kúsok francúzskych inžinierov od dôb Maginotovej línie.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Renault Dauphine na českej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]