Reynald de Vichiers

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Erb Reynalda de Vichiers

Reynald de Vichiers ( * ? - † 20. január 1256) bol francúzsky šľachtic a v rokoch 1250 - 1256 devätnásty veľmajster Rádu templárov.

Veľmajster Rádu templárov[upraviť | upraviť zdroj]

Do funkcie veľmajstra bol povýšený s prispením francúzskeho kráľa Ľudovíta IX., ktorému ešte ako maršal rádu pomohol zhromaždiť peniaze na výkupné Mamlukom po neúspešnej krížovej výprave do Egypta.

Blízke vzťahy s kráľom sa však dajú vystopovať už aj v skorších rokoch. Medzi rokmi 1241 a 1248 totiž Reynaud pôsobil vo funkcii preceptora Templu vo Francúzsku a pomáhal kráľovi s organizovaním križiackej výpravy do Egypta. Ešte pred tým pôsobil v roku 1240 ako preceptor v Akko.

Priateľské vzťahy s Ľudovítom IX. však netrvali večne. V roku 1252 sa totiž bez vedomia kráľa pokúsil vyjednať zmluvu s damašským sultánom, čo kráľa veľmi rozhnevalo, pretože sám vyjednával spojenectvo s egyptskými Mamlukmi práve proti Damasku. Nakoniec prinútil Reynalda a ďalších predstaviteľov rádu, aby sa mu podrobili, keď ich donútil ísť bosých stredom tábora a ospravedlniť sa veľvyslancovi damašského sultánovi, že zmluvu uzavreli bez vedomia kráľa.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • BARBER, Malcolm. Noví rytíři. Dějiny templářského řádu. Praha : Argo, 2006. 433 s. ISBN 80-7203-764-1.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Renaud z Vichiers na českej Wikipédii.