Richard Sorge

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Richard Sorge
Richard Sorge
Narodenie4. október 1895
Adjikent, Baku, Cárske Rusko, dnes Azerbajdžan
Úmrtie7. november 1944 (49 rokov)
Toshima, Tokio, Japonsko
Profesianovinár, sovietsky tajný agent
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Richard Sorge

Richard Sorge (*4. október 1895, Sabunči, Baku, Ruské impérium, dnes Azerbajdžan  – † 7. november 1944, Toshima, Tokio, Japonsko) bol významný sovietsky tajný agent GRU v Japonsku, počas druhej svetovej vojny pracoval ako dopisovateľ nemeckých novín Frankfurter Zeitung a tlačový atašé na nemeckom veľvyslanectve v Tokiu. Informoval sovietskych predstaviteľov o japonských vojnových plánoch, včas informoval o nemeckom pláne napadnúť ZSSR, potvrdil tiež fakt, že Japonsko bude aj po nemeckom vpáde do ZSSR dodržiavať neutralitu. Počas vojny bol odhalený, zatknutý Japoncami a v roku 1944 obesený. Z hľadiska významu informácií, ktoré sovietskej strane priniesol, možno Sorgeho považovať za jedného z najvýznamnejších špiónov 20. storočia. V roku 1964 bol posmrtne vyznamenaný titulom Hrdina Sovietskeho zväzu.[1]

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v rodine nemeckého banského inžiniera a jeho ruskej manželky Niny Semionovny rodenej Koblievovej v Sabunči, na predmestí Azerbajdžanského Baku. Neskôr, keď vypršal kontrakt medzi Kaukazskou ropnou spoločnosťou, sa jeho otec vrátil do Nemecka. V roku 1914 vstúpil do armády a bojoval v rámci nemeckej 3. gardovej divízie v prvej svetovej vojne. V bojoch bol zranený a za zásluhy získal Železný kríž. Počas rekonvalescencie čítal Marxa a stal sa postupne presvedčeným komunistom. Zvyšok vojny strávil štúdiom ekonómie na unverzitách v Berlíne, Kieli a Hamburgu. V roku 1919 obhájil rigoróznu skúšku z politológie. Kvôli angažovaniu v nemeckej komunistickej strane bol pozbavený možnosti učiť na univerzite a stratil aj možnosť pracovať v banskom priemysle. Odišiel preto v roku 1919 do Sovietskeho Ruska, kde bol využitý ako agent Kominterny. Pod krytím pôsobenia ako nemecký žurnalista cestoval po viacerých Európskych krajinách. Bol jazykovo nadaný, ovládal okrem rodnej nemčiny a ruštiny plynule aj angličtinu, francúzštinu neskôr aj japonštinu a čínštinu.

V rokoch 1920 - 1922 pôsobil v Solingene, kde sa začal žiť a v roku 1921 sa oženil s Christiane Gerlach, bývalou manželkou komunistického politika a profesora politológie Kurta Alberta Gerlacha. Neskôr sa presunul do Franfurktu. V roku 1924 sa stal členom Styčného oddelenia Kominterny. Z tohto oddelenia boli verbovaní viacerí agenti OGPU. Sorgeho zanietenosť pre pracovné povinnosti ho napokon viedla k rozvodu. V roku 1929 sa Sorge stal príslušníkom štvrtého oddelenia Červenej armády (neskoršie GRU, Glavnoje razvedyvateľnoje upravlenie - sovietskej vojenskej spravodajskej služby). Krátko pôsobil v Británií, no bol odhalený. Následne bol poverený vrátiť sa do Nemecka a vstúpiť do Hitlerovej nacististickej strany NSDAP, kde mal viesť spravodajskú činnosť pre ZSSR. Pôsobil v roľníckych novinách Deutsche Getreide-Zeitung.

V 30. rokoch napokon odišiel ako dopisovateľ Frankfurter Zeitung do Číny. V Šanghaji pôsobil ako dopisovateľ Soziologische Magazin. Vyznačoval sa dobrými organizačnými schopnosťami. Ním vytvorená špionážna sieť pokrývala oblasť Kantonu, Nankingu, Pekingu a Mandžuska.[2] Stal sa odborníkom na čínske poľnohospodárstvo. Spoznal sa tu s americkou novinárkou Agnes Smedley, ktorá ho neskôr zoznámila japonským agentom Hocumim Ozakim pracujúcim pre japonské noviny Asahi Šimbun. V roku 1933 sa Sorge dostal do Japonska, kde ďalej pracoval ako dopisovateľ novín Frankfurter Zeitung a neskôr s podporou ZSSR založil s ďalšími agentami kryciu firmu zaoberajúcu sa importom kopírovacích a tlačových strojov. Firma sa postupne stala komerčne úspešná. Udržoval výborné vzťahy s nemeckým veľvyslancom Ottom. Získal tiež známosti s vysokými štátnymi úradníkmi a v dôstojníckom zbore. Stal sa tlačovým atašé na nemeckom veľvyslanectve.

Krátko pred začiatkom nemeckého vpádu do ZSSR informoval sovietske orgány o pripravovanej nemeckej agresii do krajiny aj jej dátume 22. júna 1941. 19. mája 1941 informoval, že Nemci na hraniciach so ZSSR zhromaždili 150 divízií a pripravujú sa na inváziu. Tieto informácie Stalin ignoroval ako dezinformáciu. Neskôr za cenu veľkého ohrozenia svojej osoby krátko pred vpádom podal presné informácie o úmysloch Japoncov nenapadnúť ZSSR na Ďalekom východe. Tieto informácie pomohli sovietskemu veleniu v rozhodujúcom momente bitky pred Moskvou.

Jeho depeše boli Japoncami v októbri zachytené. Sorge bol 18. októbra 1941 zatknutý. Zatknutá bola aj väčšina jeho spolupracovníkov. 29. septembra 1943 bol odsúdený na trest smrti a 7. novembra 1944 popravený. Je pochovaný v Tokiu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Ogarkov, N. V. a kolektív, 1978, Sovietskaja vojennaja enciklopedia. Tom 3. Vojenizdat, Moskva, s. 479
  2. Pečenka, M., Bašta, J., Honzák, F., Michal, M., Michl, O., Okáľová, K., Šrámek, D., a kol., Encyklopedie špionáže. ze zákulisí tajných služeb, zejména Státní bezpečnosti. Libri, 1993, s. 231

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Richard Sorge na nemeckej Wikipédii a Richard Sorge na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).