Richey James Edwards

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Richey Edwards
Richey James Edwards
Základné informácie
Popis umelca britský hudobník
Rodné meno Richard James Edwards
Narodenie 22. december 1967
Žáner Alternatívny rock
Hrá na nástrojoch gitara
Roky pôsob. 1989 - 1995
Súvisiace
články
Manic Street Preachers

Richey James Edwards (* 22. december 1967 – (pravdepodobne zosnulý asi 1. februára 1995, úradne vyhlásený za mŕtveho 23. novembra 2008) bol gitarista a textár britskej skupiny Manic Street Preachers.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Richey bol pôvodne šofér skupiny, onedlho sa však stal druhým gitaristom. V skutočnosti si však s Manic Street Preachers veľa nezahral. Na koncerte hru na gitaru často len predstieral a väčšinu, resp. takmer všetky gitarové party na štúdiových nahrávkach nahral spevák James Dean Bradfield. Na druhej strane bol však spolu s Nickym Wireom textárom skupiny (viaceré jeho texty sa objavili aj na neskorších albumoch). V roku 1991 si počas rozhovoru pre NME vyrezal do ramena nápis 4 Real (for real - naozaj). Richey odohral posledný koncert 21. decembra 1994 v London Astoria. Na konci koncertu rozbila skupina svoje nástroje.

Zmiznutie[upraviť | upraviť zdroj]

1. februára 1995 mal spolu s Bradfieldom odletieť do USA kvôli promo. V ten deň sa odhlásil zo svojej hotelovej izby a zmizol nevedno kam. O pár dní neskôr bolo jeho auto (Vauxhall Cavalier) nájdené pri moste Severn. Keďže miesto bolo známe ako cieľ samovrahov, predpokladalo sa, že Richey na tomto mieste ukončil svoj život. Jeho telo (ak svoj život naozaj ukončil) sa však nikdy nenašlo, okrem toho viacero ľudí tvrdilo, že Richey nebol typ na samovraždu. V období krátko po zmiznutí bol viackrát identifikovaný fanúšikmi z rôznych miest, nikdy sa však nič z toho nepotvrdilo.

23. novembra 2008 bol Richey Edwards po takmer 14 rokoch od zmiznutia oficiálne prehlásený za mŕtveho. O rok na to vydali Manic Street Preachers album Journal for Plague Lovers, ktorý pozostával výhradne z Edwardsových textov, ktoré zanechal pred zmiznutím.