Rieka (prítok Kysuce)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Rieka
potok
Zdrojnica Vojtov vrch, Javorníky
Ústie Kysuca, Čadca
Dĺžka 5,2 km
Povodie Kysuca
Rád toku IV.
Hydrologické poradie 4-21-06-061
Číslo recipienta 4-21-06-5537
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Rieka je potok na Kysuciach, v okrese Čadca[1], ktorý preteká výhradne územím mesta Čadca. Je to pravostranný prítok Kysuce, meria 5,2 km a je tokom IV. rádu. Priemerný sklon toku je 50 ‰.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení v Javorníkoch, v podcelku Vysoké Javorníky[2], na severozápadnom svahu Vojtovho vrchu (840,3 m n. m.) v nadmorskej výške približne 800 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Tečie výlučne severným smerom, na hornom toku priberá ľavostranný prítok od osady Burdovci (spod kóty 788,2 m), preteká osadou Vojty, kde zľava priberá prítok od osady Ivorovci. Následne pokračuje cez osady Jamky a Belajka, tu sprava priberá prítok zo severného svahu Kýčerky (760,2 m n. m.). Na hornom toku vytvára úzke, hlboko zarezané údolie medzi svahmi Briavy na západe a Vrchkonca, resp. Kýčerky na východe. Ďalej vstupuje do celku Turzovská vrchovina (podcelok Hornokysucké podolie), preteká mestskou časťou Rieka, kde priberá najprv sprava prítok vznikajúci južne od kóty 567 m, potom zľava dva krátke prítoky od osady Krkoškovci a upraveným korytom vedeným pod povrchom tečie centrálnou časťou mesta Čadca. Podzemné koryto končí pri kostole svätého Bartolomeja a po krátkom úseku na povrchu na severnom okraji centra mesta ústi v nadmorskej výške cca 408 m n. m. do Kysuce.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-10-31]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-10-31]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-10-31]. Dostupné online.